Kétmillió lejes késedelmi kamat miatt lehetetlenült el a közigazgatás Maroskecén

Simon Virág 2020. január 10., 13:52

Csak ideiglenesen menekült meg a kényszervégrehajtástól a Maros és Kolozs megye határán lévő Maroskece község. A polgármesteri hivatal bankszámláit tavaly pár hónapra már zárolták, de sikerült ideiglenesen felfüggeszteniük a kényszervégrehajtást.

A polgármester bizakodó, reméli, hogy sikerül megoldani a patthelyzetet Fotó: Wikipédia

Maroskece, Hadrév és Gerendkeresztúr lakói közvilágítás és szennyvíztisztító állomás nélkül maradhatnak, az iskolák, óvodák pedig működésképtelenné válnak, ha nem sikerül törleszteni a felhalmozott adósságot. Mint Emil Mocan polgármester a Székelyhonnak elmondta, a község korábbi vezetősége 2008-ban szerződést kötött egy informatikai céggel, melynek alapján a cég honlapot kellett készítsen a községnek és más számítástechnikai megoldásokkal kellett ellátnia az önkormányzatot.

2015-ben a cég bírósági úton követelte a hivataltól, hogy fizesse ki a kiszámlázott 70 ezer lejt és a 2 millió lejes késedelmi kamatot.

2017-ben a cég véglegesen megnyerte a Maroskecei Polgármesteri Hivatal elleni pert, és tavaly egy végrehajtót bízott meg, hogy behajtsa az adósságot. Ennek eredményeként

szeptemberben és októberben zárolva voltak a hivatal bankszámlái, nem tudtak sem számlákat fizetni, sem fizetéseket utalni.

Válaszra sem méltatták

„Jó ügyvédünk volt, így a kényszervégrehajtást sikerült felfüggeszteni január 14-éig, amikor lesz egy újabb tárgyalás az ügyben. Közben a múlt év folyamán már hivatalos levélben kértem segítséget a prefektusi hivataltól, de személyesen is elmentem a fejlesztési minisztériumhoz és a pénzügyminisztériumhoz, államtitkárokkal is egyeztettem, kérve, hogy vegyék figyelembe a kialakult helyzetünket és a tartalékalapból utaljanak pénzt az adósság törlesztésére. Senki válaszra sem méltatott. Amikor a megyének utaltak a tartalékalapból, mi nem voltunk rajta.

Év végén minden Maros megyei parlamenti képviselőnek és szenátornak elküldtem az esetünket bemutató levelet, segítséget kérve, választ azonban ezúttal sem kaptam senkitől.

Pénteken megyek meghallgatásra az új prefektushoz, remélem, hogy tud és akar segíteni” – fejtette ki a polgármester, aki 2016 óta vezeti a községet, azelőtt a magánszférában dolgozott, és csak a választások előtt állt be az azóta felbomlott Országos Szövetség Románia Haladásáért (UNPR) pártba. Félig viccesen, félig komolyan jegyezte meg, hogy

most egyik politikai alakulathoz sem tartozik, de hajlandó volna beállni abba a pártba, amelyik segít, hogy Maroskece község „megszabaduljon” ettől az adósságtól.

Emil Mocan továbbá elmondta, neki nem tiszte felgöngyölíteni, hogy ki és miként hibázott, ki okolható azért, hogy a 2600 lelkes község ilyen nehéz helyzetbe került, neki az a feladata, hogy most megoldást találjon a problémára. Hozzátette, az IT-céggel kialakult konfliktust jelezte a korrupcióellenes ügyészségnél (DNA) is, mert úgy tudja, országszerte legalább 100 olyan polgármesteri hivatal van, amely szerződést kötött ezzel a vállalkozással és végül szerződésbontásra és pereskedésre került sor.

Reménykedik, hogy meghallgatják kérésük

Emil Mocanu bízik benne, hogy sikerül megoldani ezt a patthelyzetet. Kérdésünkre kifejtette, hogy

a helyi költségvetésből semmiképp sem tudják törleszteni az igencsak tetemes adósságot, mivel az csak a működési költségek fedezésére és kisebb javításokra elég, a nagyobb beruházásokat (útjavítások, iskolabővítés, ravatalozók építése) pályázati pénzekből oldják meg.

„Remélem, valaki végre meghallgatja a kérésünket és segít, hogy megkapjuk az adósság törlesztéséhez szükséges pénzt. Ellenkező esetben, ha újra zárolják a bankszámláinkat, nem tudjuk törleszteni a számlákat, nem lesz közvilágítás, áram nélkül nem tud működni a szennyvíztisztító állomás, és be kell zárni az iskolákat, óvodákat, még a polgármesteri hivatalt is. Ezt mindenképp szeretnénk elkerülni.”