Gyalog, kerékpáron, szekéren és lóháton fedezhetők fel Háromszék rejtett csodái

Bíró Blanka 2020. január 09., 20:20

Ki kell szállni a gépkocsiból, az autóbuszból, mert úgy lehet igazán felfedezni Kovászna megye látnivalóit – véli Kiss András, az Erdélyi Kárpát Egyesület háromszéki szakosztályának alelnöke, aki már húsz éve turisztikai szabadidős programvezetőként is dolgozik.

Festői háromszéki tájkép. Képünk illusztráció Fotó: MTI/Kátai Edit

Kiss András szerint a turisták gyalogosan, kerékpáron, lóháton vagy akár szekéren kell bejárják a térséget, hiszen így eldugott helyekre is eljuthatnak, és olyan élményekben lehet részük, amelyek felejthetetlenné teszik a kirándulást. Úgy véli, érdemes több napot eltölteni Háromszéken, hiszen annyi a látnivaló, hogy nem lehet egy nap alatt bejárni mindent. „Ha Kovászna megyébe eljössz, ki kell szállni az autóból, gyalogosan is kell menni, nem csak a jármű ablakán keresztül nézelődni. Egy kicsit poros kell lenni, egy kicsit gyalogolni kell, de megéri ezt megtenni” – véli a túravezető. Portálunk megkeresésére elmondta,

a hátizsákos, honismereti turizmus rengeteg élményt ígér, van benne adrenalin, kaland, kultúra, történelem, természetismeret.

{A}

Kiss András szerint a romvárakat kell népszerűsíteni, felmutatni, hiszen különben „megfeledkezünk rólunk”. A romvárak nem annyira látványosak mint a kastélyok, viszont egy tapasztalt túravezetővel rengeteg új információt megtudhatunk róluk, igazi „időutazásban” lehet részünk. Kovászna megye egész területén vannak romvárak, a megye keleti határától Tusnádfürdőig. Sokszor csak a lenyomata, vagy csak a sáncok látszanak, de a történetüket elmesélve, környezetbe helyezve le lehet nyűgözni a turistákat – véli az idegenvezető.