Jól teljesítettek az udvarhelyszéki önkormányzatok a vidékfejlesztési pályázatokon

Fülöp-Székely Botond 2020. január 09., 22:00

Egyfajta számadást végzett Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke és Antal Lóránt udvarhelyszéki szenátor. Mint a mérlegükből kiderült, az udvarhelyszéki önkormányzatok jó évet zártak, ez meg is látszik a térség több településének infrastrukturális beruházásain.

Biró Barna Botond és Antal Lóránt. Mindkét politikus indul az idei választásokon Fotó: Erdély Bálint Előd

Az országos költségvetés márciusi elfogadása, a választások és a kormányváltás miatt is nehéz évnek számított 2019, de ettől függetlenül Udvarhelyszéken egy hasznos időszakot zárhattak le – értékelt Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke. Mint mondta, egyebek mellett elkészült a leányerdei, valamint a Firtosmartonos és Kobátfalva közötti út, ugyanakkor a bogárfalvi bekötő út is. Utóbbi esetben nem végezték el a felújítást egy háromszázötven méteres szakaszon a falu között, de idén arra is megoldást találnak.

Jól haladnak a százhúsz millió lejes értékű európai uniós pályázatuknak az előkészületei is, amelyből Udvarhelyszéken közel ötven kilométernyi utat modernizálnak. Reményét fejezte ki, hogy még idén elkezdődhet a kivitelezés. Éppen csütörtökön írták alá az Etéd és Maros megye határa közötti útszakasz modernizálásáról szóló szerződést, amelynek kivitelezéséhez lehetőségük szerint külső forrásokat fognak bevonni.

{A}

Az is pozitívum, hogy a turizmus növekvő lehetőségeket rejt magában. Éppen ezért fontos a Székelyvarságon épülő sípálya, mindemellett támogatják a Madarasi Hargitán tervezett sífelvonó megvalósítását is. Ehhez egy kisebb területet kellene elcseréljenek a kápolnásfalusi közbirtokossággal. Bíró Barna Botond reméli, hogy sikerül megegyezni a 10 millió euró értékű projekt érdekében. Arra is kitért, hogy jelentős összeggel támogatják a székelykeresztúri kisvágóhíd megépülését, amely a gazdák megélhetése szempontjából elengedhetetlen. Ennek működtetését egyébként szövetkezeti struktúrában képzelik el.

Sokat pályáztak

Antal Lóránt udvarhelyszéki szenátor a sajtóeseményen elmondta, jól teljesítettek az udvarhelyszéki önkormányzatok, ami az Országos Vidékfejlesztési Programban (PNDL) való pályázást illeti. Míg a 2012–2017-es PNDL-s ciklusban csupán 22,5 millió lejnyi külsős forrást sikerült helyi fejlesztésekre fordítani, ez a második ciklusra közel 166 millió lejre nőtt.

A tisztségviselő ugyanakkor arra is kitért, hogy sikerült belefoglalni az állami költségvetésbe 10 millió lejt, amellyel célirányosan a székelyudvarhelyi kórház fejlesztését támogatják. Az összeget még idén kell igényelje az egészségügyi intézmény. Munkáját elemezve arra is kitért, hogy 122 udvarhelyszéki településből 97-ben nincs földgázszolgáltatás – a helyzet javítását célzó törvények magalkotásához pedig ő is hozzájárult.

A sajtótájékoztatón egyébként mindkét RMDSZ-es politikus bejelentette, hogy ismét indulnának a jelenlegi tisztségükért az idei választásokon.

Székelyudvarhely nem kért?

Noha többen is rossz szájízzel vették tudomásul, hogy tavaly év végén Székelyudvarhely nem részesült az áfavisszaosztásból származó összegből (miközben Csíkszereda és Sepsiszentgyörgy 20–20 millió lejben részesült), Bíró és Antal is hangsúlyozta, hogy nem is igényelte ezt a városvezetés. Azt nem tudták megmondani, hogy esetleg valami bürokratikus félreértésről van-e szó vagy egyéb indok áll a háttérben.