Adrian Mutu lesz a román U21-es válogatott új szövetségi kapitánya

Horváth Bálint Ottó 2020. január 09., 15:30

A korábbi neves román válogatott labdarúgó, Adrian Mutu veszi át Mirel Rădoi helyét az ifjúsági, U21-es együttes kispadján. Celkitűzése a 2021-es korosztályos Európa-bajnokságra való kvalifikáció lesz.

Megkapta az esélyt, Adrian Mutura esett a szövetség választása Fotó: Adrian Mutu

A fiatal, 41 éves szakvezetőt csütörtökön kora délután egyöntetűen szavazta meg a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) technikai bizottsága, kinevezését pedig január 14-én véglegesíti a végrehajtó bizottság. Adrian Mutu azt a Mirel Rădoit helyettesíti az ifjúságiak kispadján, aki tavaly az elődöntőig vezette az U21-es csapatot az olaszországi kontinenstornán, majd november végén megválasztották a román felnőtt válogatott szövetségi kapitányának.

A 77-szeres román válogatott és 35 találatával (Gheorghe Hagival közösen) csúcstartó Mutu labdarúgóként többek között a Dinamónál, az Internél, a Juventusnál, a Chelsea-nél és a Fiorentinánál is játszott.

Edzőként kevés tapasztalattal rendelkezik, eddig mindössze a román élvonalbeli FC Voluntari-t, illetve az Al Wahda ifjúsági csapatát irányította. Az egyesült arab emírségekbeli klub élén másfél év alatt 33 mérkőzésből 20 győzelmet szerzett.

Adrian Mutunak nagyon nehéz feladata lesz a román U21-es válogatottnál, amelynél a tavalyi Eb-elődöntő után nagyok az elvárások.

Célkitűzése, hogy kijuttassa az együttest a 2021-es magyar–szlovén közös rendezésű kontinenstornára.

A selejtezők felénél Románia 10 ponttal a második helyen áll a csoportban a százszázalékos éllovas, Dánia mögött. Legközelebb március végén a román csapat éppen a dánokat fogadja a biztos kijutást jelentő első hely megszerzése szempontjából sorsdöntő mérkőzésen.

{A}