Perújítást kért Kedves Imre ügyvédje

Kovács Attila 2020. január 10., 09:04

A korábban jogerősen letöltendő szabadságvesztésre ítélt volt Hargita megyei közpénzügyi vezérigazgató, Kedves Imre ügyvédje rendkívüli perorvoslati eljárást kezdeményezett, amelynek tárgyalása folyamatban van. Szabadlábra helyezését is kérték, ez nem történt meg.

Kedves Imrét tavaly novemberben ítélték letöltendő szabadságvesztésre Fotó: Pixabay.com

Múlt év november elején ítélte jogerősen 3 év 4 hónap letöltendő szabadságvesztésre a Marosvásárhelyi Ítélőtábla Kedves Imrét, a Hargita Megyei Közpénzügyi Hivatal volt vezérigazgatóját hivatali visszaélés és befolyás vásárlása miatt. Ügyvédje ezek után perújítási kérelemmel élt, ezt a keresetet december elején iktatták az ítélőtáblán.

{K1}

A keresetlevélben a jogerős ítélet érvénytelenítését, illetve a szabadságvesztés végrehajtásának felfüggesztését kérték a bíróságtól.

Miután a tárgyalás vezetésére kijelölt bíró visszalépésének engedélyezését kérte, de ezt elutasították, következett a tárgyalás, amelynek során a védőügyvéd ismertette a perújítás indokait. Mint kérdésünkre Sergiu Bogdan ügyvéd, a Kedves Imrét képviselő kolozsvári ügyvédi iroda vezetője elmondta, a perújítás indokaival az ügyész is egyetértett.

A bíróság jövő héten hirdet ítéletet a perújítási kérelemmel kapcsolatban, tegnap pedig arról döntött, hogy elutasítja a Kedves Imrére kirótt szabadságvesztés végrehajtásának felfüggesztésére vonatkozó kérést.

{A}

Két vádlott volt

A bírósági eljárás során egy másik vádlottat, egy üzletembert is letöltendő szabadságvesztésre ítéltek, ő nem élt a rendkívüli perorvoslat lehetőségével. Az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) 2017-ben emelt vádat Kedves és az üzletember ellen, a volt vezérigazgatót hivatali visszaéléssel és befolyás vásárlásával vádolták meg.

A vád szerint Kedves Imre évekkel ezelőtt, amikor az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) által megállapított összeférhetetlensége véglegessé vált,

arra kérte a pénzügyminisztériumban korábban vezetői tisztséget betöltő üzletembert, hogy gyakoroljon befolyást az Országos Közpénzügyi Ügynökség (ANAF) tisztségviselőire, illetve a Legfelsőbb Ítélő- és Semmítőszék bíráira, hogy ő mentesüljön a következményektől.

Ezért utóbbi a vádirat szerint 1000 lejt kért és kapott Kedves Imrétől. A vádhatóság szerint ugyanakkor 2009-ben

Kedves Hargita megyei közpénzügyi vezérigazgatóként hivatali hatáskörét megszegve 431 830 lejes összegű áfa-visszafizetésről rendelkezett egy vállalkozó számára.

A pénzt egy ingatlan árverésen történő megvásárlása után fizette be a vállalkozó, aki azt állította, hogy pénzügyi kötelezettségeihez viszonyítva plusz befizetés történt.

Kedvest első fokon felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték, de a fellebbviteli bíróság ezt letöltendőre súlyosbította.

A bíróság a Brassói Regionális Közpénzügyi Igazgatóság számára 431 830 lej értékű kárpótlás és az összeg 2009-től számított kamatainak kifizetését is megítélte, ennek törlesztéséig Kedves Imre ingó és ingatlan javait zárolják.

Perújítás feltételekkel

Ha egy ügyben a bíróság jogerős ítéletet hozott, akkor e döntéssel szemben rendszerint bírósági úton nincs helye további jogorvoslatnak. De bizonyos esetekben a törvény lehetővé teszi, hogy a jogerős határozatokkal szemben az érintett rendkívüli perorvoslattal éljen. Az érvényben levő büntetőeljárási törvény értelmében perújításra akkor van lehetőség, ha a fellebbviteli tárgyalás egy érintett fél megidézése nélkül történt, vagy az idézés ellenére sem tudott megjelenni, sem erről értesítést küldeni. A másik feltétel, ha a vádlottat annak ellenére ítélték el, hogy olyan bizonyítékok léteztek, amelyek érvényesítésük esetén okot adhattak volna a büntetőeljárás megszüntetésére. A perújítási kérelem elfogadása esetén a jogerős ítéletet érvénytelenítik, és újratárgyalás következik.