Önkéntesek segítségével számolják a vízimadarakat a Milvus szakemberei

Simon Virág 2020. január 09., 18:00

Több mint húsz éve januárban vízimadár-számlálást tartanak egész Románia területén, mindig ugyanazokon a folyószakaszokon és tavaknál, vizsgálva a különböző madarak nemét és egészségügyi állapotát is.

Marosvásárhelyen a Poklos patakban és a Turbinaárokban is sok réce telel Fotó: Haáz Vince

Romániában a  téli vízimadár-számlálást a Román Madártani Egyesület (SOR) koordinálja, a Milvus Csoporttal szoros partnerségben. Mint Daróczi Szilárdtól, a Milvus szakemberétől megtudtuk, a megfigyelt területegység körvonalai és megfigyelőpontjai meg vannak határozva, ami nagyon fontos szempont a különböző évek adatainak összehasonlítása esetén.

„Többéves megfigyelés adataiból lehet következtetéseket levonni, esetleg javaslatokat megfogalmazni. A területek ki vannak jelölve, ezeket szakaszokra osztják, hogy a megbízott szakemberek és az önkéntesek pontos adatokat tudjanak gyűjteni. Belső-Erdélyben kevesebb megfigyelő hely van, hiszen a folyók szakaszosan, a tavak teljesen be vannak fagyva, így kevés madár van a környékükön.

A Maroson vannak megfigyelőszakaszok Vásárhelytől Székelykocsárdig, illetve Vásárhely és Szászrégen között, de a homoródszentpáli halastavaknál is lesz megfigyelés.

Fontos, hogy azok, akik csatlakozni szeretnének a téli vízimadár-számláláshoz, jelezzék ezt a szilard.daroczi@milvus.ro e-mail címen, hogy pontosítsuk a helyszíneket, és hogy leellenőrizzük a megfigyelésre kijelölt területek részleteit” – hangoztatta a Milvus szakembere.

{A}

A megfigyelőknek idén is teljes fajlistát kell készíteniük minden bejárt területről.

A leggyakrabban tőkés-, szárnyas- és csörgőrécét, szürke gémet, valamint nagy kócsagot lehet megfigyelni.

Mint Daróczi Szilárdtól megtudtuk, a többéves megfigyelés eredményeképp jöttek rá a szakemberek, hogy az elmúlt tíz évben a barátrécék között sokkal több hím van, mint tojó. A megszámolt egyedek háromnegyede hím, csak a többi tojó, és ez aggodalomra ad okot. Egyelőre nem tudják, hogy mi vezetett ehhez a jelenséghez, de keresik az okát.