Megdőlt az idei téli hidegrekord

Székelyhon 2020. január 09., 10:01

Mínusz 22,9 Celsius-fokot mértek csütörtök hajnalban Bodzafordulón, hidegebbet, mint keddre virradóan, ami eddig tartotta az idei országos minimumot.

Képünk illusztráció Fotó: Varga György/MTI

Ismét a Kovászna megyei Bodzaforduló hozta az idei hidegrekordot, ahol keddre virradóan –21,6 Celsius-fokkal „sokkolták” az országot, ám csütörtökre virradóan ennél is alacsonyabb hőmérsékletet mértek a helyi meteorológiai állomáson: mínusz 22,9 Celsius-fokot, ami reggel kilenc órára is csak mínusz 19-re mérséklődött.

A fagyos légtömeg kissé délre húzódott, ennek megfelelően Csíkszeredában már valamivel enyhébb volt a hajnal, –15,9 Celsius-fokos minimummal, míg Székelyudvarhelyen –11,8 fokig, Marosvásárhelyen pedig –11,6-ig süllyedt a hőmérők higanyszála.

Az ország közepére szorult hideg légtömeg leginkább Háromszékre nyomta rá bélyegét, Kézdivásárhelyen –19 Celsius-fokot, Sepsiszentgyörgyön pedig –15,9-et jegyeztek hivatalosan az Országos Meteorológiai Szolgálatnál.

Csütörtökre virradóan mért legalacsonyabb hőmérsékletek Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

Szeszélyes tél

Amint Viorica Ienea meteorológus korábban az Agerpres hírügynökségnek rámutatott, igen szeszélyes volt az időjárás ezen a télen, jelentős hőmérséklet-ingadozásokkal. „A hőmérsékletet a frontok befolyásolják, de általánosságban felmelegedési tendencia észlelhető. Lesznek még fagyos, hóviharos időszakok, de nem olyanok, mint amilyenek egykor voltak. Én

negyven éve dolgozom a meteorológiai állomásnál, de eddig sosem volt plusz 13, 14 Celsius-fok télen”

– magyarázta az Országos Meteorológiai Szolgálat szakembere.

{A}

Az elmúlt években a csütörtökön jegyzettnél alacsonyabb hőmérsékleti értékeket is mértek Bodzafordulón: 2015. január 8-án például mínusz 34,6, 2017. január 10-én pedig mínusz 32 Celsius-fokot mutattak a hőmérők. Az elmúlt fél évszázad legalacsonyabb hőmérsékletét 2005. február 8-án mérték Kovászna megyében, akkor mínusz 35,8 Celsius-fok volt Bodzafordulón, ilyen alacsony hőmérsékleti értékre 1939 óta nem volt példa.

Némi enyhülés, csapadékmentesen

Ami pedig az előrejelzést illeti, Erdélyben a következő két hétben a nappali csúcsok 0 és 5, az éjszakai hőmérséklet mínusz 8 és mínusz 4 Celsius-fok körül alakul. Csapadék nagyon kevés valószínűséggel várható a következő két hétben.

{K1}