Még van ingyenes influenza elleni oltóanyag a háromszéki háziorvosoknál

Bíró Blanka 2020. január 08., 21:30

Bár az igényeltnél kevesebb ingyenes influenza ellenes oltóanyagot küldött az egészségügyi minisztérium Kovászna megyébe, a háziorvosoknál még van vakcina. A közegészségügyi igazgatóság nyolcezer dózist rendelt, ebből hatezret kaptak meg, és a január eleji adatok szerint ötezer igénylőt már beoltottak. 

Képünk illusztráció Fotó: Veres Nándor

Igyártó Gabriella, a közegészségügyi igazgatóság munkatársa portálunknak elmondta, január közepén még összesítik a megmaradt oltóanyagot, és ha az egyik orvosnál a jogosultak már nem tartanak igényt rá, javasolják, hogy osszák újra, csoportosítsák át azokhoz az orvosokhoz, ahol nagyobb az igény rá.

{A}

„Egyelőre kivárunk, mert előfordulhat, hogy a jogosult később kéri a vakcinát, mert éppen beteg volt és nem tudta beadatni” – részletezte a szakember. Hozzátette,

még mindig lehet a rendelőkben kérni az ingyenes oltóanyagot.

Azzal, hogy mintegy ötezren megkapták az immunizálást, a jogosultak mintegy 59 százalékát oltották be. Az ingyenes oltásokat a megfertőződésnek kitett és veszélyeztetett személyek – egészségügyi alkalmazottak, 65 év fölöttiek, krónikus betegek, állami gondozásban lévő gyerekek és várandós nők – kaphatják. Háromszéken az elmúlt időszakban nem diagnosztizáltak influenzát, és a fertőzés gyanúja sem merült fel.