Rövidebb úton juthatnak el a muzsnaiak Székelyudvarhelyre

Fülöp-Székely Botond 2020. január 08., 20:00

Már csak az útfestések és egyéb kisebb munkálatok vannak hátra a 15-ös községi út Székelyderzshez tartozó szakaszának felújításából. A modernizálásnak köszönhetően a székelymuzsnaiak hamarabb juthatnak el Székelyudvarhelyre.

A kopóréteg is rákerült az útra, jó körülmények között lehet közlekedni Fotó: Erdély Bálint Előd

A kopóréteg is rákerült a 15-ös jelzésű községi út Székelyderzshez tartozó szakaszára, így a modernizálási tervek 92 százaléka megvalósult – tudtuk meg István Adrián polgármestertől. Mint mondta, az útfestések és más kisebb munkálatok maradtak hátra a teljes befejezéshez. Ez is megvalósul, amint az időjárás engedi. Ettől függetlenül jól használható a szakasz, ami abból is látszik, hogy jelentősen megnőtt rajta a forgalom – tette hozzá a tisztségviselő. A hóeltakarítás ugyanakkor nemcsak náluk, hanem a bögözi részen is meg van szervezve, ahol már a korábbi években befejezték a korszerűsítést.

{A}

A megvalósítást az Országos Vidékfejlesztési Program (PNDL) révén összesen 5,27 millió lejjel támogatta a kormány, ezt már át is utalták a munkát végző vállalkozónak. A község önkormányzatának ugyanakkor még elő kell teremtenie 290 ezer lejt, ami a projekt önrészének számít. Az összeget még idén ki kell fizetniük, hiszen év végéig teljesen be kell fejezni a modernizálást.

Fotó: Erdély Bálint Előd

Székelymuzsna elszigeteltségének megszüntetésén kívül az is lényeges hozadéka a projektnek, hogy a helyiek kilenc kilométerrel kevesebbet kell utazzanak Székelyudvarhely irányába.

Eddig ugyanis Székelyderzsen át Kányád irányába közlekedtek a rossz útviszonyok miatt. Mindemellett Székelykeresztúr irányába is lerövidül az út. „Annyira szép a táj, hogy akár biciklitúrákat is érdemes szervezni a környéken” – jegyezte meg István Adrián.

Fotó: Erdély Bálint Előd

Szintén pozitívumként említette, hogy ezentúl kevésbé lesznek sárosak a mintegy 300-as lélekszámú Székelymuzsnán. Persze ez annak is köszönhető, hogy a község önkormányzatának egy másik PNDL-s pályázata is sikeresnek bizonyult, amiből minden utcát leaszfaltozhatnak a kis faluban, illetve Székelyderzsben is. Ezen projekt megvalósítását 4,7 millió lejjel támogatja a fejlesztési minisztérium. A kivitelezés már el is kezdődött, több helyen elkészültek a sáncok, és utcákat is kövezett le a megbízott vállalkozó. Mindemellett sikerült szabályozni a Patak utcában lévő kis patakot, amely miatt többször is volt árvíz az elmúlt években.