Sepsiszentgyörgy: 2022-ben átadják az elkerülő utat?

Bíró Blanka 2020. január 08., 17:25

Az építtető Országos Útügyi Vállalat (CNAIR) januárban megkezdheti a sepsiszentgyörgyi elkerülő út nyomvonalán a kisajátításokat – tájékoztatott Antal Árpád polgármester. Az optimista forgatókönyv szerint az utat 2022-ben adják át a forgalomnak. 

A terelőút kivezetheti a városból az áthaladó teherforgalmat, ezzel csökkentve a lég- és zajszennyezés mértékét Fotó: Beliczay László

A tervezésre két évvel ezelőtt kötötték meg a szerződést, azután jó ütemben haladtak, hiszen az útszakasz bekerült az országos mestertervbe, a finanszírozására Regionális Operatív Program nagyberuházásokra vonatkozó kiírásából hívják le a pénzt, a kisajátításokat pedig kormánypénzből fizetik.

{A}

A valamivel több mint 11 kilométeres útra 74 millió eurót szánnak. A sepsiszentgyörgyi városvezetés azért bízik benne, hogy az út 2022-re elkészül, mert az EU-s finanszírozásról szóló pályázatot legkésőbb a hétéves költségvetési ciklus után két évvel, vagyis 2022 végéig le kell zárni, az építtető tehát be kell tartsa a határidőket.

Az elkerülő út Brassó irányából a 12-es számú országútból ágazik le, kikerülve Szotyor és Kilyén falvakat, valamint Sepsiszentgyörgy városát, majd Csíkszereda irányába, a Sepsi Aréna után visszacsatlakozik az országútba. Amikor elkészül, kivezethetik a városból az áthaladó teherforgalmat, ezzel csökkentve a lég- és zajszennyezés mértékét.