Folytatódhat a tanúk meghallgatása Borbolyék holtpontra jutott tárgyalásában

Kovács Attila 2020. január 08., 18:01

Több üresjárat után várhatóan tanúk meghallgatásával folytatódhat Borboly Csaba és tizenkét másik személy ellen 2013-ban indult büntetőper. Az ügyvédek tovább kifogásolják a bírósági eljárás menetét, de a bíró szerint újabb halasztásokra nincs ok.

Évek óta húzódik a tárgyalás Borbolyék ügyében. Mikor lesz ítélet? Fotó: Gábos Albin

A Hargita Megyei Törvényszéken megtartott szerdai tárgyaláson Borboly Csaba ügyvédje azt kérte a bírótól, hogy

fogalmazzon meg alkotmányossági kifogást a büntetőeljárási törvény azon előírásával kapcsolatban, hogy egy bíró kizárására, vagy visszalépésére vonatkozó kérésről döntő bíró beidézheti a kérést benyújtó személyt.

Sergiu Bogdan ügyvéd szerint az idézés általában elmarad, mint ahogy az ő esetében is történt, viszont meghallgatás nélkül nem lehet kifejteni az kérés indokait, és nem lehet érvelni. A kéréshez a többi ügyvéd is csatlakozott, erről később dönt a tárgyalást vezető bíró.

Egy másik ügyvéd arra kérte a törvényszéket, hogy közölje, milyen dokumentumok alapján döntöttek azon bírók szakosításáról, akik korrupciós ügyeket tárgyalhatnak.

A bíró közölte, hogy két tanú meghallgatásával folytatódik a tárgyalás, még ebben a hónapban. Mint ismert,

korábban Borboly védője a tárgyalást vezető bíró kizárását is kérte, mert törvényszéken korábban nem voltak korrupciós ügyekre szakosított bírák, jóllehet a törvény ilyen ügyek tárgyalása esetén ezt előírja.

Sergiu Bogdan úgy értékelte, hogy a korábbi büntetőeljárási törvény érvényessége esetén, vagy ha végig ugyanaz a bíró vezette volna a tárgyalást, valószínűleg már rég befejeződött volna a per.

Elhúzódó eljárás
Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) 2013-ban vádolta meg a Hargita megyei önkormányzat elnökét, Borboly Csabát közérdek ellen elkövetett többrendbeli hivatali visszaéléssel, magánokirat-hamisításra való többrendbeli felbujtással, hamisított közokirat felhasználására való felbujtással, közokirat-hamisítással, illetve rágalmazó feljelentéssel, vele együtt további tizenkét személyt küldtek a vádlottak padjára. A DNA szerint a vádlottak két megyei út – a Felsőboldogfalvától Erdővidékre vezető 131-es és a Csíkrákost Lóvésszel összekötő 124-es – egy-egy szakaszának felújítása során több mint 4,8 millió lejjel károsították meg Hargita megyét.