Nem tudnak annyit építeni, amennyi kellene, ezért a meglévőket helyezhetik át

Simon Virág 2020. január 08., 22:00

Marosvásárhelyen nyolcszáz fedett parkoló van, amelyek éves díjának tíz százalékát a lakótársulások használhatják fel. Idén szigorúbban fogják ellenőrizni, hogy mire költötték a pénzt, és ha nem tudják bizonyítani, hogy célszerűen tették, parkolók nélkül maradhatnak.

Marosvásárhelyen a Budai negyedben és a Kövesdombon is vannak fedett parkolók Fotó: Haáz Vince

Marosvásárhelyen nyolcszáz fedett parkolóhely van, amelyeket a városháza építtetett, de használatba adta a tulajdonosi társulásoknak – mondta el lapunknak Florian Moldovan, a városháza közterületért felelős igazgatója. A társulások adminisztrátorainak kell beszedniük a közterületek elfoglalásáért és a fedett parkolók használatért fizetendő összeget, ami parkolóhelyenként évente 318 lej. Ennek 90 százaléka a városé, tíz százaléka pedig társulásoké. Mint Moldovantól megtudtuk,

a lakótársulásoknál maradt összeget a parkolóhelyek karbantartására és a szeméttárolók felújítására, tisztán tartására használhatják.

„A társulások elnökei, adminisztrátorai kötelesek minden évben beszámolni arról, hogy mire költötték a náluk maradó tíz százalékot. A beszámoló határideje március 15., jelenleg emlékeztetjük őket levélben is e kötelezettségükre. Ha nem költötték el az összeget, akkor bizonyítaniuk kell, hogy az erre a célra létrehozott számlán van a pénz. Az elmúlt években azt tapasztalatuk, hogy vannak olyan társulások, ahol nem veszik ezt komolyan, így idén szigorúbban fogjuk  ellenőrizni a pénz felhasználásának módját.

Fotó: Haáz Vince

Nagyon sok kérés van fedett parkolók építésére, de a városnak nincs lehetősége ezeknek eleget tenni. Éppen ezért,

ha az érintett társulások nem tudják bizonyítani, hogy megvan a pénzük, vagy nem célszerűen költötték el, büntetésképp el fogjuk venni tőlük a fedett parkolókat, és máshol állítjuk fel azokat”

– mondta a közterületekért felelős igazgató, akitől azt is megtudtuk, hogy a bérleti díjakból befolyó összegeket újabb parkolók kialakítására használják, illetve más, a parkolókkal kapcsolatos munkálatok elvégzésére.

A fedett parkolóhelyek azért nagyon keresettek, mert így a lakóknak biztosítva van a saját állomásozójuk, és délután vagy este nem kell 20–30 percig szabad parkolót keresniük a tömbháznegyedekben. Az igazgató nem tudta pontosan megmondani, hogy egy fedett parkoló kialakítására mennyi pénzre van szükség, de a városháza 2018-as bejegyzése szerint 400 parkolóhely kialakítása 800 ezer lejbe került.

{A}

Az általunk megkérdezett, neve elhallgatását kérő lakóbizottsági elnök azt mondta, hozzájuk negyvennél valamivel kevesebb fedett parkoló tartozik. „A lakók nagy többsége időben törleszti a parkoló használati díját, és mi is mindig a kijelölt dátumokig átküldjük azt a hivatalnak.

A parkolóhelyenként nálunk maradó 31 lej szinte semmire nem elég.

Ha például egy szélviharban megrongálódik a parkolóhelyek fedele, jóval többe kerül azt rendbe tenni, mint a díj tíz százaléka, ami nálunk marad. Általában azt szoktuk tenni, hogy több évi összeget meggyűjtünk, és amikor szükség van, akkor elvégzünk egy nagyobb befektetést. Ezt az összeget a szeméttárolók karbantartására is használhatjuk, de erre is kevés. A tíz százalék azért kellene nálunk maradjon, mert mi szedjük össze a pénzt, és még legalább tíz százalék kellene, hogy valamit tenni is tudjunk” – vélekedett az illetékes.