Felszerelték az új kazánokat a marosvásárhelyi iskolákban

Hajnal Csilla 2020. január 09., 11:58

A tervek szerint minden marosvásárhelyi iskola meleg tantermekkel várja a vakációról visszatérő gyerekeket. Felszerelték mind a hét nagy teljesítményű hőközpontot azokban a marosvásárhelyi  tanintézményekben, ahol a téli vakáció előtt annyira tönkrementek a régi kazánok, hogy már nem tudták rendesen kifűteni a termeket.

A Liviu Rebreanu Általános Iskolában is új nagy teljesítményű hőközpont szolgáltatja a meleget Fotó: Haáz Vince

Marosvásárhely iskolákért felelős igazgatóságának vezetője, Horaţiu Lobonţ a Székelyhon megkeresésére szerdán arról számolt be, hogy a helyükre kerültek az új hőközpontok azokban a marosvásárhelyi tanintézményekben, ahol szükség volt rájuk:

kettő került a Friedrich Schiller Általános Iskolába, egy a Napsugár óvodába, egy a Liviu Rebreanu Általános Iskolába, egy a George Coșbuc Általános Iskolába, egy a 12-es számú óvodába, egy pedig a Kerekerdő óvodába.

{K1}

Mint beszámoltunk róla, Marosvásárhely iskolákért felelős igazgatóságának vezetői a téli vakáció első hétfőjén írták alá a szerződést azzal a hőközpontokat forgalmazó vállalkozással, amelytől a nagy teljesítményű kazánokat vásárolták. Erre 155 ezer lejt csoportosítottak át a költségvetésből. A városháza iskolákért felelős igazgatója, Horaţiu Lobonţ akkor lapunknak azt nyilatkozta, hogy a szerződés értelmében

a kivitelező cég kötelezte magát arra, hogy tizenöt napon belül, azaz a január 13-áig felszereljék a kazánokat az érintett intézményekben, ahol már annyira felmondták a szolgálatot a régi kazánok, hogy nem tudták rendesen kifűteni a tantermeket.

Felhívtuk a Kárpátok sétányán lévő Friedrich Schiller Általános Iskola titkárságát, hogy valóban felkerült-e az iskola épületébe két, illetve az ehhez tartozó Napsugár óvodába egy hőközpont, és megerősítették lapunknak a hírt, akárcsak a Liviu Rebreanu Általános Iskola titkárságán.

{K2}

Mint megírtuk, Horaţiu Lobonţ a hónap elején tartott rendkívüli tanácsülésen az önkormányzati képviselőket tette felelőssé a kialakult helyzetért, azt nyilatkozva, hogy sem az idei költségvetésben, sem a kiegészítésekkor nem hagytak jóvá kazánvásárlásra egyetlen lejt sem. Utólag, megkeresésünkre is azt nyilatkozta, hogy

már többször belefoglaltatta a város költségvetési tervezetébe az új kazánok beszerzésére vonatkozó kérését, hiszen tudtak a problémákról, de ezt nem szavazták meg.

Ezzel szemben Vajda György RMDSZ-es tanácsos a december eleji rendkívüli tanácsülésen jelezte, hogy mint az egyik érintett iskola, a Liviu Rebreanu vezetőtanácsának tagja, iratokkal tudja bizonyítani, hogy az iskola már 2017-ben kérte, hogy cseréljék ki a kazánokat, mert gondok vannak velük, de a Lobonţ által vezetett szakigazgatóság semmit nem lépett.

{K3}

{A}