Aktívak a medvék Székelyudvarhely környékén

Fülöp-Székely Botond 2020. január 13., 09:13

Noha a magasabban fekvő térségekben már téli álmot alszanak a medvék, más területeken ez nem így van. Székelyudvarhely környékén például legalább tizenegy medve aktív jelenleg is, ezért a vadászok óvatosságra intenek.

Az enyhe tél is közrejátszott abban, hogy éberek maradtak a medvék Fotó: Pál Árpád

A téli időszak ellenére hat medvét látnak rendszeresen a lakók a székelyudvarhelyi Cserehát-lakótelep környékén, amelyek nem félnek az emberek közelségétől, így veszélyesek lehetnek – számolt be lapunknak Mărmureanu-Bíró Leonárd, a Nagy-Küküllő Vadász- és Sporthorgász Egyesület vezetője. Hozzátette,

az Agyagdomb környékén kétbocsos anyamedve szokott kószálni, míg a szejkefürdői erdőben legalább három nagyvad aktív jelenleg is.

Csapdáznak

A nagyvadak veszélyesek lehetnek, ezért az igazgató semmiképp sem javasolja, hogy bárki megközelítse őket, sőt ha valaki lakott terület környékén lát medvét, mindenképp tárcsázza a 112-es segélyhívószámot és jelentse az esetet.

A vadászok egyébként csapdával igyekeznek elkapni a nagyvadakat, igaz, eddig kevés sikerrel.

Fotó: Pál Árpád

Bár volt olyan eset, hogy egy medve besétált a csapdába, végül sikerült elinalnia. Munkájukat ugyanakkor a szabadon kószáló kutyák is nehezítik, mivel azokat is odavonzza a csali, így nem ritka, hogy másnap a vadászoknak kell kiengedniük őket a szerkezetből.

A cél az lenne, hogy a fogságba ejtett medvéket elaltassák és elszállítsák egy településektől távol eső területre.

Ezzel úgymond egy második esélyt kapnának, hiszen elkerülhető volna a kilövésük.

Vadkamerákkal is rögzítették az aktív nagyvadakat Fotó: Nagy-Küküllő Vadász- és Sporthorgász Egyesület

Enyhe tél

„A medvék akkor vonulnak el téli álmot aludni, amikor az élelem megszerzéséhez több energiát kell elhasználniuk, mint amennyihez az elfogyasztásával jutnának” – magyarázta a szakember. Rámutatott:

az idei tél eddig enyhének mondható, hiszen csak kevés hó hullott, így a nagyvadak viszonylag egyszerűen találnak makkot és egyéb táplálékot, ezért is maradtak éberek.

{A}

Persze míg a földrajzilag alacsonyabban lévő területeken gyakran látni medvéket, addig a hegyvidéken – például a Bucsin-tetőn vagy a Hargitán – elvonultak téli álmot aludni. Ott ugyanis nagyobb hó van, nehezebb az élelem megszerzése.

Az egyesület igazgatója szerint ugyanakkor általánosságban is elmondható, hogy felborult a medvék bioritmusa, hiszen az utóbbi években egyre kevesebben vonultak téli álomra.