Nincs gazdája a Békény-patak medrében összetorlódott szemétdombnak

Gergely Imre 2020. január 08., 09:04

Sok gyergyószentmiklósiban felháborodást keltettek a közösségi médiában közzétett fotók, amelyeken a Békény-patak medrében összetorlódott szemétsziget volt látható. Az alpolgármester „szemétfogó” hálóval oldaná meg a problémát.

Ilyen most a Békény medre: százával gyűltek fel a flakonok Fotó: Gergely Imre

Az idősek még emlékeznek arra, hogy néhány évtizede Gyergyószentmiklós folyóvize, a Békény-patak nyáron strandolóhely volt, kristálytiszta vízzel, télen pedig korcsolyapálya. Manapság viszont senkinek nem ajánlott, hogy megfürödjön abban a lében, ami a városközpont közelében folyik. Köztudott, hogy sokan egyszerűen beleengedik a patakba a szennyvizet. Ennek a partról csak a szaga érezhető, de vannak helyek, ahol a látvány is gyomorforgató. 

A városi piac szomszédságában egy csővezeték halad át a víz fölött, és itt folyamatosan felgyűl a szemét, amelynek legnagyobb részét a patak által idesodort műanyag palackok teszik ki. Több százra tehető a feltorlódott flakonok száma, de akár ezernél is több lehet.

A szemétnek gazdája nincs, azaz nem lehet tudni, kik azok, akik a patakba dobálják a flakonokat és egyebeket. Az viszont biztos, hogy nem idegenből hozza ezeket az ár, hiszen a patak itt, a város fölött ered, vagyis a szemetet gyergyószentmiklósiak termelik.

„Az emberek viselkedésének, gondolkodásmódjának kell megváltoznia ahhoz, hogy a Békény vize ne hordozzon újra és újra szemetet” – mondta megkeresésünkre Len Emil alpolgármester. A medertakarítás ilyen módon eredménytelen szélmalomharc. Pár napig marad tiszta a patak, és ismét megjelennek a petpalackok, hogy aztán megint több száz gyűljön össze.

{A}

2019 áprilisában több mint hetvenen csatlakoztak ahhoz a civil megmozduláshoz, amelynek során az említett helyen több köbméternyi szeméttől szabadították meg a patakot. Most mindent lehetne kezdeni elölről. A jelenlegi körülmények azonban nem alkalmasak arra, hogy a vízbe állva kézzel szedegessék ki a flakonokat és egyéb hulladékot, mint akkor.

Len Emil alpolgármestertől érdeklődve megtudtuk, keresik annak a módját, hogy a pillanatnyi gondot megoldják, például kotrógéppel, rakodóval számolják fel a szemétszigetet. Azonban tervben van egy hosszú távú megoldás is.

A piacnál és várhatóan más pontokon is egy hálószerkezetet helyeznek a mederbe, amely felfogja a flakonokat, ágakat és egyéb szemetet, de a kisebb hordalékot és a vizet átengedi.

Ezt aztán időnként, amikor szükséges, kiemelik, és így tisztul meg a patak. Ehhez a költségvetésben különítenek el keretet – tudatta Len Emil, hozzátéve, hogy az igazi megoldás természetesen az volna, ha megszűnne a szemetelés.