Az oktatás és a kultúra támogatásával segítik a magyarság szülőföldön való boldogulását

Gergely Imre 2020. január 07., 17:11

Jelentős mértékben megnövekedett mind a keretösszeg, mind pedig az igényelhető támogatások mértéke a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. új pályázatai esetében. Cél, hogy olyan nagyobb léptékű pályázatok szülessenek, amelyeknek komoly hozadéka lehet a magyar nemzetpolitika céljainak szempontjából.

Fotó: Gergely Imre

A BGA ezekben a napokban székelyföldi pályázati tájékoztató körúton ismerteti a kiírásokkal kapcsolatos újdonságokat erdélyi leányvállalata, a BGA Pro Transilvania vezetőinek segítségével. A körút Gyergyószentmiklóson kezdődött kedden délelőtt, majd délután Székelyudvarhelyen folytatódott.

{A}

A magyarországi Nemzetpolitikai Államtitkárság programjaihoz kapcsolódó,

a BGA lebonyolításában meghirdetett pályázati programok célja továbbra is, hogy az oktatás és a kultúra támogatása által segítse a magyarság szülőföldjén való boldogulását, ugyanakkor előmozdítsa a Magyarországgal való sokoldalú kapcsolatok fejlesztését, valamint a magyar nemzeti azonosságtudatának megerősítését

– hangzott el Geréb László ügyvezető felvezetőjében a gyergyószentmiklósi tájékoztatón.

Az erdélyi pályázók idén is két kiíráson vehetnek részt, azaz a BGA központi kiírásán, illetve a regionálisan, amelyet célzottan erdélyi pályázók használhatnak ki.

Fontos tudnivalók

Komoly változás a korábbi évhez képest, hogy

  • a központi kiíráson tavaly legtöbb 2 millió forintos támogatást nyerhetett el egy pályázat, idén ez a felső érték már 10 millió forint;
  • a regionális, erdélyi kiírásra múlt évben benyújtott pályázatokban legtöbb 500 ezer forint volt elnyerhető, most pedig most 300 ezer és 3 millió forint közti értékű pályázatokat támogatnak.

A keretösszeg idén a központi kiírásnál 1 milliárd, az erdélyi regionálisnál 420 millió forint. Nagyon fontos tudnivaló, hogy

egy pályázó csak egyetlen támogatási igénylést nyújthat be, ez azonban több tevékenységre is vonatkozhat egyszerre.

Idén három tevékenységi körhöz nyerhető támogatás:

  • a magyar közösség céljait szolgáló kulturális, oktatási programok és ahhoz kapcsolódó programok támogatása, amibe beleértendők például a magyar történelmi és kulturális örökség ápolása, regionális vagy helyi jelentőségű kulturális, hagyományőrző, sport- és szórványprogramok támogatása, köznevelési, oktatási programok támogatása, és szakképzési, felnőttképzési, felsőoktatási programok is;
  • a magyar közösség céljait szolgáló írott és elektronikus média, kiadványok támogatása;
  • civil szervezetek, egyházak, belső egyházi jogi személyek, intézmények működése, valamint a magyar közösség céljait szolgáló fejlesztések támogatása, regionális vagy helyi jelentőségű oktatási, kulturális, közművelődési célokat szolgáló infrastrukturális fejlesztések támogatása is.

Az erdélyi regionális kiírás esetében a pályázatok benyújtási határideje: 2020. január 30, 14 óra (közép-európai idő szerint). A központi kiírás esetében a határidő 2020. január 31, 14 óra (közép-európai idő szerint).

A pályázat benyújtása elektronikus formában történik a NIR online felületén, mely elérhető ITT, vagy az Alapkezelő honlapján.

Ugyanitt találhatók további információk is a pályázatokkal kapcsolatban.

A pályázati tájékoztató körút további székelyföldi helyszínei és időpontjai

Január 8. szerda, 11 óra: Sepsiszentgyörgy, Sapientia EMTE Tanulmányi Központ, Csíki utca 20.;
Január 8. szerda, 16 óra : Csíkszereda, Sapientia EMTE Nagy Aula, Szabadság tér 1.;
Január 8. szerda, 13 óra: Marosvásárhely, Sapientia EMTE, Marosvásárhely/Koronka 1C. sz., C épület C07 előadóterem.