Gyűlöletre uszít, hogy „esetleges fegyveres törekvéseket” vizionálnak az autonómiatervezet ellenzői

Bíró Blanka 2020. január 07., 18:00

A közvéleményt mérgezi, magyarellenességet gerjeszt és gyűlöletre uszít a két román szakszervezeti vezető autonómiaellenes állásfoglalása – szögezte le keddi sajtótájékoztatóján Kulcsá-Terza József.

Kulcsá-Terza József szerint az autonómiatörekvés sem Románia alkotmányát, sem a nemzetközi dokumentumokat nem sérti Fotó: Gecse Noémi

A parlamenti képviselő, aki december 18-án Biró Zsolt képviselővel együtt másodszor is a román törvényhozás elé terjesztette a Székelyföld területi autonómiájáról szóló tervezetet, kifejtette, nem a szakszervezeti bizalmik kellene aggódjanak, inkább az ad okot aggodalomra, hogy bűntettnek nevezik a törvénykezdeményezést és „esetleges fegyveres törekvéseket” vizionálnak.

{K1}

„Meglátásom szerint nemcsak egy kávé mellett döntötték el, hogy magyarellenes levelet írnak a két házelnöknek, hanem

a háttérben az árnyékhatalom áll.

Elképzelhetetlen, hogy kétségbe vonják, sőt bűnügynek nevezik azt a jogomat, hogy parlamenti képviselőként törvénykezdeményezést nyújtsak be” – mondta a politikus.

Rámutatott,

az autonómiatörekvés sem Románia alkotmányát, sem a nemzetközi dokumentumokat nem sérti, mint ahogy azt a szakszervezeti vezetők állítják.

Példaként említette Olaszország és Finnország alkotmányát, amelyek a román alaptörvényhez hasonlóan leszögezik, hogy az ország egységes és oszthatatlan, de ugyanakkor az autonómiaformákat is szavatolják. „Mindig mondjuk, hogy jogos az autonómiakövetelésünk, hogy a területi autonómiát Románia határain belül képzeljük el.

Aki alkotmányellenességről, fegyveres konfliktusról beszél, az beteg, vagy jól megfizetik, hogy ilyenek mondjon

– szögezte le Kulcsár-Terza József.

{A}

Meglátása szerint a két szakszervezeti vezető levele megfélemlítés, elbizonytalanítás céljából is íródott, de tévednek, ha azt gondolják, hogy őt meg lehet állítani. A politikus ugyanakkor üdvözli, hogy az RMDSZ kiáll a kezdeményezés mellett. Felidézte, a bukaresti román sajtó azt firtatta, miért kellett a tervezetet másodszor is benyújtani, ha a parlament egyszer már elutasította, de erre az volt a válasza, hogy

ez egy folyamat, Dél-Tirol autonómiáját is többszöri próbálkozás után fogadták el.

A képviselő abban bízik, hogy a tavaszi ülésszakban napirendre kerül a statútum a képviselőház bizottságaiban, a közigazgatási bizottság lesz a jelentéstevő.

Amint arról beszámoltunk, Mircea Dogaru, a rendelkezési állományhoz tartozó katonai személyzet szakszervezeti vezetője, illetve Rodrigo Gabriel Maxim, a romániai vasúti szállítók szakszervezetének elnöke hétfőn levélben figyelmeztette a két parlamenti házelnököt, hogy a Székelyföld autonómiájáról szóló törvénytervezet nyilvánvaló módon megszegi az alkotmányt és Románia NATO, illetve és Európai Uniós csatlakozásakor tett vállalásait.