Zsebbe kell nyúlniuk a csendzavaróknak

Kovács Eszter 2020. január 07., 22:05

Majdnem kétszeresére nő január végétől a csendháborításért kiszabható pénzbírság értéke, sőt, az e hónap 26-án hatályba lépő törvény arról is rendelkezik, hogy a notórius elkövetőket ismételten, akár 3000-6000 lejre is megbüntethetik a hatóságok. Ám, mint sok esetben, itt is van kiskapu.

24 órán belül kétszer, kétszeresen is büntethet a rendőr, ha nem szűnik meg a zaj Fotó: Beliczay László

A törvénymódosítás szükségességét indokolta, hogy az 1991/61-es törvényben megszabott bírságok túl enyhének bizonyultak: ennek értelmében a csendórákban történő csendháborítás, illetve a lakónegyedekben üzemelő lokálok, rendezvénysátrak esetében történő zajszennyezést 500-tól 1500 lejig terjedő bírsággal büntették. Amint az a módosítás indoklásában áll, sok esetben – főként a szórakozóhelyeknél – inkább kifizették a büntetést, minthogy elköltöztessék, lefújják a betervezett eseményeket.

A módosítás értelmében szabadtérben vagy lakónegyedekben lévő lokáloknál történő zajszennyezés esetén 2000-3000 lejes pénzbírság szabható majd ki, mi több, amennyiben a kihágás 24 órán belül megismétlődik, a büntetés értéke elérheti a 6000 lejt is.

A bírság egyébként 100-150 óra közösségi munkára váltható ki.

{A}

Befellegzett a házibuliknak, éjjeli kopácsolásnak?

De ugyanígy szigorodik a csendórák be nem tartása a lakónegyedekben: január végétől

azoknak is mélyebben a zsebükbe kell nyúlniuk, akik este 10 és reggel 8, illetve délután 1 és 2 óra között ismételten zavarják a szomszédaikat, hisz ebben az esetben is 2000-től 3000 lejig terjedő bírságot szabhatnak ki a hatóságok.

A törvény itt is megengedi a bírság ledolgozását.

A szigorítás indokolt – mondta el lapunknak László Szabolcs. A Székelyudvarhelyi Helyi Rendőrség vezetője is megerősítette: azt tapasztalták korábban, zömmel a szórakozóhelyek esetében, hogy a tulajdonosok, szervezők nem hagytak fel a tevékenységgel, inkább kifizették a büntetést.

Lakónegyedekben egyébként feljelentés alapján szállnak ki a hatóságiak: ilyenkor,

amennyiben a rend őre valóban csendháborítást tapasztal, előbb felszólítja a szabálytalankodót, majd – ha az nem hagy fel a zajkeltéssel –, kiszabja a büntetést.

Kiskaput is hagy a törvény

A kisvárosban azonban a legtöbb panasz a városközpontban működő szórakozóhelyekre érkezik: itt egyelőre a felszólítások nem voltak hatékonyak, tudtuk meg. „A szigorítás célravezető lenne, ha nem került volna mellé kiskapu is” – jegyezte meg László Szabolcs, arra utalva, hogy a bírságok mértékének megemelésével egyetemben az új rendelkezés engedményt is ad a szabálytalankodóknak:

akárcsak a másfajta bírságok esetében, ha a megbírságolt személy 15 napon belül befizeti a büntetését, akkor csak a bírság felét kell majd kifizetnie.

„Sajnos így már kevésbé elrettentő a három- vagy hatezer lejes büntetés is” – summázott a helyi rendőrség vezetője.