Tízezer lejes bírság a Bukaresti Dinamónak magyarellenes magatartás miatt

Bíró Blanka 2020. január 06., 20:45

Tízezer lejre bírságolta az Országos Diszkriminációellenes Tanács a Bukaresti Dinamo labdarúgócsapatot szurkolói magyarellenes, diszkriminatív magatartása miatt.

A Bukaresti Dinamó szurkolói csapata Sepsiszentgyörgyön. Visszaesőnek számítanak a magyarellenesség terén Fotó: Pinti Attila

A kivizsgálásra a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat panasza alapján került sor. Tavaly, február 9-én Sepsiszentgyörgyön rendezték meg a Sepsi OSK és a Bukaresti Dinamo labdarúgó-mérkőzést, ezalatt

a bukaresti csapat szurkolói folyamatosan a „Kifelé a magyarokkal az országból!” szlogent skandálták,

valamint egy molinót függesztettek ki, amin a következő szerepelt: „Csak Románia, csak Bukaresti Dinamo, autonómia nélkül a román földeken” („Doar România, doar Dinamo București fără autonomie în ținuturile românești”).

{A}

A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat sajtóirodája szerint a szlogent nyolc alkalommal kiabálták a mérkőzés alatt, és kétpercenként lehetett hallani a magyarellenes bekiáltásokat. Továbbá a mérkőzés alatt a Bukaresti Dinamo szurkolói több alkalommal petárdákat dobtak át a Sepsi OSK csapat szurkolói közé. Egyik bukaresti szurkoló egy Sepsi OSK zászlót is megpróbált ellopni, de a csendőrség megállította.

A szurkolók a hazavezető útvonalon több településen lefestették a magyar helységnévtáblákat, például Aldobolyban. 

„Üdvözlöm az Országos Diszkriminációellenes Tanács döntését, hiszen

a Bukaresti Dinamo szurkolói csapata visszaesőnek számít a magyarellenesség terén.

Semmiképpen nem tolerálhatjuk, hogy a mérkőzéseken a magyarokat megfélemlítő rigmusokat használjanak az ellenfél szurkolói, ahogy azt sem, hogy uszító feliratokkal üzenjenek nekünk. Minden eszközzel fel kell lépnünk a sporthuliganizmus ellen. Ahogy a jelen példa is mutatja, előbb csak kiabálnak, majd táblákat festenek le, és ki tudja meddig fokozódhat a helyzet, ha nem lépünk közbe. Éppen ezért mindig, minden esetben megtesszük a megfelelő lépéseket” – jelentette ki Benkő Erika, a jogvédelmi szolgálat igazgatója.