„Aggodalommal” hívja fel a figyelmet az autonómiastatútumra két román szakszervezeti vezető

Székelyhon 2020. január 06., 19:11

A Székelyföld autonómiájáról szóló törvénytervezet nyilvánvaló módon megszegi az alkotmányt és Románia NATO, illetve és Európai Uniós csatlakozásakor tett vállalásait – erre figyelmeztette levélben két parlamenti házelnököt két szakszervezeti vezető. 

A levél aláírói szerint az autonómiastatútum „egészében” ellentmond az alkotmánynak. Képünk illusztráció Fotó: Haáz Vince

Az Agerpres hírügynökség beszámolója szerint a két szakszervezeti bizalmi arra reagált, hogy 2019. december 18-án Kulcsár-Terza József és Biró Zsolt, akik az RMDSZ színeiben nyertek képviselői mandátumot, benyújtottak a parlamentbe egy törvénytervezetet, amelyben jogi személyiséggel bíró autonóm régió státuszt kérnek Székelyföldnek.

{K1}

A levél aláírói „aggodalommal” hívják fel a két házelnök figyelmét arra, hogy az autonómiastatútum „egészében” ellentmond az alkotmánynak és Románia NATO és Európai Uniós csatlakozási feltételeinek.

{A}

A két szakszervezeti vezető szerint a statútum az alkotmány tizennyolc cikkelyét szegi meg, köztük az elsőt, amely Romániát „nemzeti, szuverén és független, egységes és oszthatatlan” államként határozza meg, és a harmadikat, amelynek értelmében „közigazgatási szempontból Románia községekből, városokból és megyékből” áll.

Az aláírók felszólítják a két házelnököt, hogy „az etnikai szegregáció létrehozását célzó, esetleg fegyveres szecesszionista törekvés természetes elutasításán túl” további alkotmányos intézkedéseket is foganatosítson a két képviselő ellen.