Pénzt ígér a miniszter a medvék által veszélyeztetett települések védelmére

Bíró Blanka 2020. január 06., 18:10

A háromszéki Zabolán tartott terepszemlét Costel Alexe környezetvédelmi miniszter, aki a látogatást követően arról számol be, hogy körvonalazódott egy olyan finanszírozási program, amely lehetővé teszi a medvék által veszélyeztetett települések védelmét.

Képünk illusztráció Fotó: Pinti Attila

A miniszter Facebook-bejegyzése szerint olyan korszerű berendezések beszerzését támogatnák, amelyekkel a lakosság hatékonyan tudja megvédeni a javait, ezzel párhuzamosan pedig a vad védelmét is biztosítják.

Mi vagyunk a medve házában, vagy a medve a mi házunkban?

– teszi fel a kérdést bejegyzésében a miniszter, majd részletezi, hogy olyan életképes közpolitikák kidolgozására van szükség, amelyek lehetővé teszik a hegyvidéken a veszélyeztetett lakosság és a medve védelmét, hiszen a vad élettere az elmúlt 100–150 évben jelentősen lecsökkent, ezért élelem után kutatva jutnak el az erdő szélén levő falvakba, városokba.

Costel Alexe rámutat, múlt év végén a Kovászna megyei Zabolára látogatott, ahol az ország egyik legnagyobb medvepopulációja él. A lakókkal az ember-medve közötti évszázados együttélésről beszélt, arról, hogy a vad viselkedése az elmúlt években megváltozott, és arról is, hogy melyek a nagyvad-menedzsment korszerű és fenntartható módszerei.

{A}

A környezetvédelmi miniszter az Agent Green Egyesület indítványozására látogatott el a zabolai Mikes-birtok élettér megőrző programjának helyszínére – számolt be lapunknak Harai Lóránt, a birtok ügyvezetője. Rámutatott, a Conservation Transylvania program keretében a tulajdonosok célja az erdős élettér megőrzése és a vizes területek helyreállítása. Costel Alexe miniszter a tanácsadóival érkezett Zabolára, az egyeztetések során sok minden szóba került,

a medvék elleni védekezésben többek között az körvonalazódott, hogy a nagy területekre a villanypásztorok felszerelésének 90 százalékát finanszíroznák állami költségvetésből,

a tulajdonosok 10 százalékos önrészt kellene felvállaljanak. Harai Lóránt elmondta, emellett beszéltek az érintetlen erdők védelméről, a falopás visszaszorításáról, a SUMAL nyomkövető rendszer rendbetételéről, erdőtelepítésről, a vadkárok kifizetéséről is. „Meggyőző volt a miniszter energiája, ellenszélben is próbál hatékonyan dolgozni” – összegezte Harai Lóránt.