Nem mehetnek a székelyek a focivébére

Zátyi Tibor 2020. január 06., 14:09

Negyedik világbajnokságát rendezi a Független Labdarúgó-egyesületek Szövetsége (CONIFA), idén nyáron tizenhat válogatott gyűl össze Észak-Macedóniában. Nem tagja a mezőnynek az előző, a 2018-as londoni világbajnokságon negyedik helyezett Székelyföld.

Több neves válogatott lett a kvalifikációs rendszer áldozata. Székelyföld is Fotó: Facebook/Székely labdarúgó-válogatott

A kvalifikációs időszak lejártával a CONIFA január 4-én nyilvánosságra hozta a 2020-as vébé mezőnyének összetételét: Afrikából Matabeleland, Kabilia, Dárfúr és Nyugat-Szahara; Ázsiából Tamil Eelam, Pandzsáb és a Japánban élő koreaiak csapata; Észak-Amerikából Cascadia; Óceániából az Australian First Nations együttese; Dél-Amerikából Mapuche; Európából Dél-Oszétia, Nyugat-Örményország, Kernow, Jersey és a címvédő Kárpátalja; továbbá Chagos-szigetek (Indiai-óceán).

A vébét eredetileg Szomáliföldön rendezték volna, ám több válogatott is tiltakozását fejezte ki a helyszín miatt, így végül az észak-macedóniaiak lesznek a házigazdák.

A felsoroltak közül tehát hiányzik Székelyföld válogatottja, továbbá nincs ott a vébén a londoni tornán ezüstérmes Észak-Ciprus, illetve a bronzérmes Padánia sem.

Az okokról Wenczel Kristófot, Székelyföld válogatottjának elnökét kérdeztük. „Az egész hátterében az áll, hogy tavaly rossz kvalifikációs rendszert fogadtak el a közgyűlésen. Eleinte senki sem vette észre, csak nemrég derült ki, hogy nem megfelelő” – fejtette ki.

{A}

A kvalifikációs rendszer egyik nagy problémája, hogy aránytalan a kontinensek közti eloszlás: míg Afrikának kilenc CONIFA-tagja van, három helyet kapott a vébén, Ázsia tizenegy csapattal ugyancsak hármat, míg a CONIFA legtöbb válogatottját adó kontinens, Európa huszonkilenc csapatra négy helyet kapott. Hozzátette,

minimális lehetőséget lát arra, hogy Székelyföld válogatottja ott legyen a május 30. és június 7. között Szkopjéban rendezendő tornán.

Székelyföld válogatottját 2014-ben alapították, azóta minden világeseményen ott volt. A 2016-os abháziai vébén a kilencedik, 2018-ban, Londonban a negyedik lett, a 2015-ös debreceni Eb-n a hatodik helyen végzett, a 2017-es észak-ciprusi Eb-n bronzérmet szerzett, míg a tavalyi Arcah-köztársaságbeli kontinenstornán a nyolcadik pozícióban zárt.