Iskolabuszok „bevetésével” enyhítenének a reggeli forgalmi dugókon Marosvásárhelyen

Antal Erika 2020. január 07., 20:10

A reggeli dugók megszüntetése érdekében, de nem csak, az iskolás gyerekek számára iskolabuszok működtetését kezdeményezi Marosvásárhelyen a Marosszéki Közösségi Alapítvány. A cél az lenne, hogy a peremfalvakból a városi tanintézményekbe ingázó gyerekek iskolabusszal járjanak iskolába.

Nagy segítséget jelentene a marosvásárhelyiek számára is az iskolabuszok működtetése Fotó: Haáz Vince

A kezdeményezők egy kérdőívet tettek közzé a világhálón, ahol az érdekelt szülők bejelölhetik, hogy melyik tanintézménybe jár a gyerekük, illetve melyik településről, vagy melyik lakónegyedből venné igénybe az iskolabuszt.

Heim László projektvezető a Székelyhon érdeklődésére elmondta, a szülők részéről jött a kezdeményezés, hogy

Kolozsvárhoz hasonlóan, Marosvásárhelyen is jó lenne, hogy működnének iskolabuszok, amelyek reggelente felvennék az iskolás gyerekeket és elszállítanák az iskolákba.

„Kolozsváron az úgynevezett részvételi költségvetésből működik már másfél éve, ahhoz hasonlóan itt is be lehetne indítani, hiszen nagy az igény rá” – fogalmazott a projektvezető.

{A}

Az aláírásgyűjtést az Urban Mobility közvita követi, a kezdeményezéssel pedig a döntéshozókat is megkeresik a szervezők.

Elsősorban a központi iskolákat céloztuk meg, visszajelzéseket kaptunk a környező településekről, de a városi lakónegyedekből is, hogy nehéz reggelente időben eljutni, majd parkolót találni

– hangsúlyozta Heim László, aki szerint az iskolabuszok működtetésével a forgalmi dugók is csökkennének, hiszen reggelente a szülők hozzák gépkocsijaikkal az iskolákba a gyerekeiket. Minden gyerek egy gépkocsit jelent, tehát

elképzelhető, hogy ha a busz szállítja őket, könnyebb lesz a közlekedés és a parkolás is az iskolák környékén.

Marosvásárhelyen elsősorban a római-katolikus gimnáziumba, a Bolyaiba, a művészetibe, a sportiskolába, a református kollégiumba járnak olyan gyerekek, akik a lakóhelyeikről a szüleikkel kénytelenek ingázni. 

Az Urban Mobility leutóbbi vitáján a hatóságok részéről is megfogalmazódott az iskolabuszok működtetése Marosvásárhelyen – mondta a projektvezető, aki reméli, hogy a döntéshozók is pozitívan fogadják a kezdeményezést.