Korcsolyázás falun: manapság nem könnyű a jégkészítés

Gergely Imre 2020. január 06., 14:37

Csaknem minden faluban létezett jégpálya Gyergyószéken, a korcsolyázás, hokizás a kedvenc téli időtöltés volt, elsősorban a gyerekeknek, de felnőtteknek is. Manapság az időjárás nem kedvez. Az új év első napjaiban mindössze Ditróban lehetett korizni. Máshol a keményebb fagyokat várják.

Gyergyóditróban nem hagyták magukat. A helybéliek jeget varázsoltak, igaz nem a legegyenletesebb a pálya talaja Fotó: Gergely Imre

Már a gyergyói telek sem olyanok, mint régen, amikor novembertől február végéig keményre fagyott a jég a fapalánkok között: az egyre enyhébb telek miatt mind nehezebb a hagyományt folytatni és sportoláshoz megfelelő jeget önteni.

Elsőként a ditróiak léptek

Ebben a szezonban elsőként a ditróiak jutottak ehhez legközelebb. A községházával szembeni pályára csütörtöktől várták a korcsolyázókat, és sokan éltek is a lehetőséggel.

Hamar kiderült azonban, hogy a jégréteg nem elég erős és vastag ahhoz, hogy sokan használják, több helyen beszakadt. Ez viszont nem vette el a jégkészítők kedvét.

Ottjártunkkor a pálya felén óvatosan, a használhatatlan részeket kerülgetve, de láthatóan jókedvvel korcsolyáztak mintegy harmincan, a másik felére pedig a közeli patakból szivattyúzott víz folyt, hogy újra egyenletes legyen a felület. „Meg van beszélve a Fennvalóval, hogy érkezik a havazás és a hideg: két nap, és tökéletes lesz a jég” – közölte a jégöntést felügyelő Bíró András, aki a helyi Kőrösi Csoma Sándor Művelődési Ház vezetőjeként végzi ezt a feladatot is. Mint kiderült,

a havazás is fontos, nem elég a fagypont alatti hőmérséklet, hiszen a hó is lényeges alapanyag: ezzel „hegesztenek”, azaz ezzel javítják ki a jégfelületet ott, ahol lyuk keletkezik.

Fotó: Gergely Imre

A vakáció idején bárki bármikor ingyenesen korcsolyázhat a jégen, amikor csak kedve van hozzá, de tervezik, hogy lesznek szervezett programok is. Jégkorongozók is jöhetnek majd. Ditróból, más gyergyószéki falvakkal ellentétben, az utóbbi évtizedekben kikopott a hoki, nincsenek itt edzések, meccsek. A sportág szeretete azonban nem tűnt el.

„Csapat nincs, de ösztön van” – fogalmaz egy, a jégkészítésen dolgozó férfi. Hozzátette, örülnének, ha lenne, aki újra hokiedzéseket tartana a gyerekeknek, és újra lennének itt is nagy hangulatú meccsek, mint egykor, az Előre Kupák idején. Addig is várják elsősorban a gyerekeket korcsolyázni.

Aki itt van, az addig sem nyomkodja a telefont, és amikor innen kipirult arccal, jól elfáradva hazamegy, biztosan jól alszik

– hangzik a megállapítás.

Fotó: Gergely Imre

Készülődnek máshol is

Várhatóan Szárhegy lesz a második gyergyószéki helység, ahol beindul a jégpálya tevékenysége. Mint Györffy Gábor alpolgármester elmondta:

már van jég a palánkok között, napok kérdése, hogy birtokba is vehessék a helyiek.

Az előző tél óta egyébként felújították az öltözőket, új tető került az épületre, és a villanyhálózatot is kicserélték, a fapalánk helyére már korábban műanyag palánk került, így jobb körülmények várják a csapatokat és a nézőket is a hokimeccseken.

Csomafalván is készülnek a jégkészítésre, itt is beindul majd az élet, amint az időjárás kedvező lesz. Egyelőre azonban nem tudják megmondani, hogy mikortól.

{A}

Újfaluban már megpróbálták, de hiábavaló volt az igyekezet: a jég nem bírta ki az enyhe időjárást, mivel nappal nem fagyott a víz.

Tartósan legalább mínusz 7 Celsius-fokos állandó hőmérséklet kellene ahhoz, hogy értelme legyen a jégkészítésnek.

Egyébként ami az embereken múlik, az elő van készítve: a télre várva műanyag palánk épült, sőt egy jéggyalut (rolbát) is vásároltak. „Mi előkészültünk, de a többi már nem rajtunk múlik, az időjárást nem tudjuk alakítani. Várjuk a fagyokat” – közölte érdeklődésünkre Egyed József polgármester.

Alfaluban azonban biztos, hogy ezen a télen nem lehet korcsolyázni: itt sportcsarnok építése közeleg, és hogy ennek helyet adjanak, bontani kellett, ez pedig a régi pályát is érintette, így egyelőre nincs ahová jeget önteni. Később azonban biztosan: nemrég érkezett meg az újonnan megvásárolt műanyag palánk ide is. Ezt azonban valószínűleg csak jövő télen vehetik használatba.

Remetén több éve felszámolták a jégpályát, de a helyiek várhatóan nem sokáig lesznek korcsolyázási és jégkorongozási lehetőség nélkül: itt egy műjégpálya építésén gondolkodnak.