Még egy akadály előtt a babakelengye-program

Kovács Eszter 2020. január 06., 22:00

Az első nagyobb siker után ismét akadályba ütközött a székelyudvarhelyi, „babakelengye-program” néven elhíresült családtámogatási kezdeményezés. Miután alapfokon a tanácsi határozat törvényessége mellett döntött a Hargita Megyei Törvényszék, a prefektusi hivatal fellebbezett a döntés ellen.

Mintegy háromszáz újszülött és családjuk lenne a program kedvezményezettje Fotó: Veres Nándor

Lőrincz Edit székelyudvarhelyi önkormányzati képviselő régóta dédelgetett kezdeményezése az ún. babakelengye-program, amelynek révén

egyszeri pénzbeli támogatásban részesülnének a Székelyudvarhelyen világra jött, székelyudvarhelyi származású újszülöttek.

Tavaly júniusban a helyi önkormányzati képviselő-testület már harmadszor fogadta el az erre vonatkozó tanácsi határozatot, amelyet újfent megtámadott a Hargita Megyei Prefektusi Hivatal, mivel a dokumentum olyan törvényre hivatkozott, amelyet időközben hatályon kívül helyeztek. A városvezetés szeptemberben Lukácsi Katalin ügyvédet bízta meg azzal, hogy a közigazgatási perben képviselje az önkormányzatot.

{A}

A szakember tartalmában nem, de a jogalapok tekintetében teljesen átírta a tanácsi határozatot. Így novemberben a kezdeményezők számára kedvező döntés születhetett az ügyben: a Hargita Megyei Törvényszék nem adott helyet a Hargita Megyei Prefektusi Hivatal azon keresetének, hogy kötelezzék Székelyudvarhely önkormányzati képviselő-testületét a határozat megsemmisítésére. Csupán néhány nappal a döntés kiközlése előtt menesztették Hargita megye korábbi prefektusát, Jean Adrian Andreit, ezért 

a kezdeményezők azt remélték, hogy ebben a helyzetben a prefektusi hivatal nem fellebbez majd a döntés ellen. A kormányhivatal azonban nem mulasztotta el megtámadni az alapfokú határozatot 

– tudtuk meg az ügyet képviselő ügyvédtől –, így a családtámogatási programot szavatoló határozat nem léphet érvényre. Az ügyben a következő döntés még ebben a hónapban várható.

Csak Székelyudvarhely kivétel?

A babakelengye-programban az első gyermek születésekor 500, a másodikénál 650, míg a harmadikénál 800 lejes egyszeri támogatásban részesítené Székelyudvarhely városa a helyi fiatal családokat. Mint azt

Lőrincz Edit korábban kiderítette, hasonló program az ország több megyéjében is működik, és eddig a székelyudvarhelyi volt az egyetlen, amelynek törvényességét megtámadta a megyei prefektusi hivatal.

A kezdeményezés iránt egyébként óriási az érdeklődés, hiszen az érintett családok pontosan abban az időszakban jutnának hozzá a támogatáshoz, amikor a legnagyobb szükségük van rá. A tapasztalat ugyanis azt mutatja, hogy az újszülött világra jövetele után akár két-három hónapot is várni kell az első gyermeknevelési támogatás utalásáig. Erre a célra Székelyudvarhely már a tavalyi költségvetésből elkülönítette a szükséges összeget, ugyanis – amennyiben újabb kedvező döntés születne – a támogatás visszamenőleg minden székelyudvarhelyi, 2019. szeptember 1-jén vagy azután született kisbaba családjának járna. Azonban nem alanyi jogon:

a kritériumok között szerepel, hogy a családnak székelyudvarhelyi lakcíme, a szülőknek stabil munkaviszonya legyen, illetve ne legyen adótartozásuk, valamint a kórházi kibocsátópapírra is szükség van, amely azt igazolja, hogy az anya valóban hazavitte az újszülöttet.

Egyértelműen nem érvényes a program a székelyudvarhelyi kórházban világra jött összes újszülöttre, az elmúlt évek statisztikája alapján évente mintegy háromszáz kisbaba lenne a program kedvezményezettje.