Hanyagadóval sújtanak több sepsiszentgyörgyi épülettulajdonost

Bíró Blanka 2020. január 05., 14:55

Idén Sepsiszentgyörgyön hét épület tulajdonosa fizeti az ingatlanadó többszörösét, mert elhanyagolta a tulajdonában lévő ingatlan renoválását.

A Román Posta tulajdonában levő belvárosi műemléképületre is hanyagadót vetnek ki. Archív Fotó: Bíró Blanka

Az önkormányzat tavalyi utolsó ülésén döntötte el, hogy ki fizet idén hanyagadót, mert többszöri felszólítás után sem renoválta a tulajdonában levő épületet. A legtöbb, 500 százalékos adót négy magánszemély és három intézmény, illetve vállalkozás kell kifizesse. A Román Posta tulajdonában levő belvárosi műemléképületre 300 százalékos adót vetettek ki, a Hungária szálló egykori épületét évek óta próbálja megszerezni az önkormányzat, hogy felújíthassa, mert a postának nincs költségvetése erre a célra. Szintén 300 százalékos többletadót fizet egy helyi építkezési vállalat egyik ipari csarnokára, az Electrica villanyszolgáltató pedig 400 százalékos ingatlanadót fizet idén egyik elhanyagolt épülete után.

{A}

A hanyagadó kirovását az adótörvénykönyv teszi lehetővé, Sepsiszentgyörgyön negyedik éve alkalmazzák, minden esetet egyénileg bírálnak el. Az ingatlan állapotának függvényében határozzák meg, milyen mértékben emelik az adót, figyelembe veszik, hogy csak a homlokzat, a tető, vagy az egész épület tatarozásra szorul. Az adóemelés előtt hat hónappal felszólítják a tulajdonost, hogy orvosolja a hiányosságokat, ha ezt határidőre nem teszi meg, kivetik a hanyagadót, abban bízva, hogy ezzel sikerül rábírni a renoválásra.