Hó helyett vakációs jegy – ünnepi összesítő a turizmusban

Székelyhon 2020. január 03., 19:42

Több mint 170 ezer turista töltötte a 2019–2020-as szilvesztert a romániai üdülőhelyeken, 2,5 százalékkal több mint a tavaly, és közel 44 millió eurót költöttek, ami 10 százalékos növekedést jelent.

Sok romániai turista ment sízni Ausztriába, Olaszországba vagy Franciaországba a téli ünnepek idején. Képünk illusztráció Fotó: 123RF

A közalkalmazottak két plusz szabadnapot kaptak szilveszterkor: december 27-ét és január 3-át, így a román turisták közül sokan négy-öt napos belföldi vagy külföldi kiruccanást szervezhettek. Mindezek ellenére a turisták száma nem nőtt számottevően tavalyhoz képest, azonban

a vakációs utalványok részben kiegyensúlyozták a hó hiányát

egyes üdülőhelyeken – írja pénteki közleményében a FPTR.

„A román turisták számára továbbra is a belföldi üdülőtelepek jelentik a fő opciót, de egyre több külföldi turista érkezik Romániába szilveszterezni. Az elfogadható szállásárak, az olcsóbb étkezési költségek és a vakációs utalványok hozzájárultak a turisták számának emelkedéséhez. A szokatlanul meleg idő azonban csökkentette a keresletet a belföldi, illetve külföldi sízőparadicsomok iránt” – jelentette ki Dragoş Răducan, a FPTR első alelnöke.

A legnagyobb kereslet most szilveszterkor a vidéki panziók iránt volt, 58 500 turista töltötte az évek közötti éjszakát panzióban, 2,6 százalékkal több mint tavaly. Sokan öt éjszakát is töltöttek a panzióban.

{A}

A fürdőhelyeken több mint 25 600 román turista töltötte a szilvesztert, 9,3 százalékkal kevesebb mint a tavaly. A hegyvidéki üdülőhelyek iránt azonban többen érdeklődtek mint tavaly: összesen 49 300 személy töltötte az ünnepet a hegyekben, 32,4 százalékkal több mint tavaly.

A nagyvárosi hotelek szilveszteri ajánlatcsomagjait 31 500 személy választotta, nagyjából ugyanannyi mint tavaly. Ami az árakat illeti, azok átlagban 12 százalékkal nőttek tavalyhoz képest, tehát

az árnövekedés nem volt olyan mértékű, mint a vendéglátóipari egységek költségeinek a növekedése,

ez pedig a profit csökkenéséhez vezet, jelzik a szövetség képviselői.

A román turisták több mint 210,857 millió lejt költöttek a belföldi szilveszteri turisztikai csomagokra, 17,5 százalékkal többet mint a tavaly. A Prahova-völgye, Brassó Pojána, Păltiniş, Sztrázsa, Călimăneşti, Félix-fürdő, illetve a barcasági, máramarosi és bukovinai települések voltak a legkeresettebb célpontok.

A romániai turisták közül csupán 10 870 (2 százalékkal kevesebb mint tavaly) töltötte a szilvesztert a turisztikai irodák által szervezett külföldi kirándulásokon, összesen körülbelül 6,015 millió eurót költve el. Ez 2 százalékos csökkenést jelent tavalyhoz képest. A legtöbben síelni mentek Ausztriába, Olaszországba, Franciaországba és Bulgáriába.

A FPTR jelzi még, hogy a romániaiak közül egyre többen szervezik meg saját maguk a kirándulásokat az online helyfoglalási rendszereken keresztül. Legtöbben repülőjegyet és külföldi szállást foglalnak, ellátás nélkül.