Új év, alacsonyabb üzemanyag-árak

Székelyhon 2020. január 01., 14:48

Az üzemanyagra kivetett pótlólagos jövedéki adó eltörlését követően január 1-jétől literenként átlagosan harminckét banival kerül kevesebbe a benzin és a gázolaj a töltőállomásoknál. Eszerint a benzin ára literenként 5,24, a gázolaj 5,50 lej körül alakul.

Képünk illusztráció Fotó: Barabás Ákos

A parlament december elején fogadta el az üzemanyagra kivetett pótlólagos jövedéki adó eltörlését. Az intézkedést követően az üzemanyag árának átlagosan 45 banival kellett volna csökkennie, ám ezzel a jövedéki adó szintje az Európai Bizottság által engedélyezett minimális szint alá csökkent volna, ezért a pénzügyminisztérium utólag módosította az adót és az inflációs rátával is megnövelte – számol be az Agerpres.

Bogdan Chiriţoiu, az Országos Versenytanács elnöke bejelentette: 

nyomon követik, hogy az üzemanyag-forgalmazók ne éljenek vissza a helyzettel, és a töltőállomásoknál valóban olcsóbb legyen a benzin és a gázolaj.

Chiriţoiu felhívta a kereskedők figyelmét: súlyos bírságra számíthatnak azok, akik a pótlólagos jövedéki adó csökkentése után nem módosítják ennek megfelelően az üzemanyag árát.

A gyakorlatban a töltőállomások több mint felét birtokló OMV Petrom diktálja a piaci árakat, a többi forgalmazó a piacvezető stratégiai döntéseit követi.

{A}