Visszatekintő: ezek voltak a közvéleményt leginkább foglalkoztató témáink 2019-ben

Kozán István 2020. január 02., 09:03

Parkolás, pápalátogatás, temetőfoglalás, sportsikerek, véget nem érő medvetéma – a mögöttünk hagyott év székelyföldi közvéleményt leginkább érintő témáit gyűjtöttük csokorba, hónapokra lebontva.

Fotó: Székelyhon
Január

Egy álom teljesül

Közleményben jelentette be január 11-én a Vatikán, valamint a román államelnöki hivatal a romániai és erdélyi katolikusok által várva várt hírt, miszerint Ferenc pápa május 31. és június 2. között Romániába látogat, ugyanakkor felkeresi Csíksomlyót is.

{K1}

A bejelentés utáni fél esztendő valóban a pápalátogatás előkészítéséről szólt.

Rendőrverés Székelyudvarhelyen

Megvertek egy helyi rendőrt január 20-án a Madarasi Hargitán, az áldozat fejsérüléseket szenvedett. Ennyivel azonban nem ért véget a konfliktus, az áldozatot elszállító autót a támadó hószánra pattanva követte kilométereken keresztül. Ezalatt a járművét többször nekivezette az autónak, amelyet sikerült megállásra kényszerítenie, hogy újból bántalmazhassa áldozatát.

{K2}

A történet még idén lezárult, ugyanis a sértett fél visszavonta feljelentését, és kiegyezett az agresszorral.

Február
Pláza helyett Fészek


Február végén kürtöltük világgá, hogy nemsokára elkezdődik Csíkszeredában az egykori traktorgyár helyén elképzelt pláza utódjának építése. A Nest (magyarul Fészek) nevet viselő integrált kiskereskedelmi park, amelynek elkészítését idénre ígérik, az üzletfelületek mellett több száz parkolóhelyet is kínál, az övezeti rendezési tervnek megfelelően körforgalom és bekötőút is épül a helyszínen.

{K3}

Amit akkor írtunk, azt ma is megismételhetjük, hiszen minden a leírtak szerint alakult az év folyamán. A Fészek a tervek szerint 2020 tavaszára készül el.

Sok az eszkimó, kevés a fóka

Évek óta problémát okoz a székelyföldi városokban is az autópark folyamatos növekedése: csúcsidőben nehézkessé válik a közlekedés, torlódások alakulnak ki, a parkolóhelyek száma pedig nem elegendő. Februárban utánajártunk, hány személygépjárművet tartottak nyilván az önkormányzatok adóosztályain a 2000-es évek elején, 2010-ben és 2018 végén.

{K4}

A fenti csatolt cikkben található infografikánk magáért beszél.

Március

Cserére szoruló hálózatok

Márciusban átfogó anyagot készítettünk a székelyföldi városok gázhálózatairól. Mint kiderült, a legtöbb székelyföldi városban harminc-negyven éve építették ki a gázhálózatot, és azóta még sehol nem végeztek teljes felújítást. A szolgáltató szakaszosan modernizálja a gyakran szivárgó vezetékeket, egységes korszerűsítési stratégia azonban látszólag nincs.

{K5}

A székelyudvarhelyiek, marosvásárhelyiek és csíkszeredaiak viszont még így is jó helyzetben vannak, Gyergyószentmiklóson ugyanis a lakosság nagy százalékának még nem volt lehetősége, hogy rácsatlakozzon a hálózatra. Ez az esztendő egyébként sokaknak a Székelyudvarhelyen a gázhálózat cseréje miatt felásott utcákról lesz emlékezetes.

Embert ölt a medve

Rárontott és súlyosan megsebesített egy medve egy kőrispataki férfit a település határában március végén. A támadás során – amelyben a medve felhasította a férfi oldalát, illetve a mellkasán is sérüléseket okozott – az áldozat elvesztette az eszméletét, szekérrel vitték be a faluba, majd személyautón indultak el vele a Székelyudvarhelyről riasztott mentő irányába. A férfi mentőbe került, de a kórházba szállítás közben életét vesztette.

{K6}

Időközben kiderült, hogy az áldozat is felelős a támadás miatt, hiszen a korábban alkoholt fogyasztó kőrispataki férfi túl közel merészkedett a bocsos medve barlangjához, mi több, fával dobálta azt, így bőszítve fel a vadállatot.

Április

Erdély is felkerült a térképre

Jó volt cikkezni arról áprilisban, hogy Erdély is felkerült a rangos Condé Nast Traveller utazási magazin célállomásnak a listájára. Olyan helyeket említettek, amelyekre a szakemberek szerint érdemes ellátogatniuk az utazni vágyóknak 2019-ben.

{K7}

A listán Erdély olyan világhírű helyszínek társaságában szerepelt, mint például Egyiptom, a görögországi Peloponnészosz, az olaszországi Matera, a török riviéra, az amerikai New Orleans, Tahiti vagy éppen Szingapúr.

Autók a város peremén

Kitekintettünk egy nagyobb elemzés erejéig Székelyföldről és azt vizsgáltuk meg, hogy Nyugat Európában hogyan oldják meg a városok egyre nagyobb autóállományának parkoltatását. Mint kiderült, tőlünk nyugatabbra már valóság, nálunk még a sokak által leszólt elképzelés a közvetkező: megérkezni egy városba, a bevezetőút mellett kialakított parkolóban hagyni az autót, majd tömegközlekedéssel eljutni a központba vagy ahova szeretnénk.

{K8}

Tervek szintjén viszont Székelyföld is előrelépett, és a tömegközlekedés fejlesztése nyomán pár éven belül kipróbálhatók lesznek a P+R-nek is nevezett megoldások.

Május

„Bomba robbant” az Úzvölgyében

Április legvégén és május elején robbant a bomba: Dormánfalva önkormányzata április elején önkényesen román parcellát alakított ki a Hargita és Bákó megye határán fekvő úzvölgyi katonatemetőben, melyet korábban Csíkszentmárton község gondozott és a magyar közösség magyar katonatemetőként tartott számon.

{K9}

Ez az eset az egész évben borzolta a székelyek – és nemcsak – kedélyeit.

Bizonyítható a kegyeletsértés

A Székelyhon kiderítette: hiába szabályozza magyar–román államközi egyezmény a romániai magyar hadisírok és a magyarországi román hadisírok jogi helyzetét, a dormánfalvi önkormányzat erre fittyet hányt.

{K10}

A birtokunkba jutott 1917-es katonai temetőtérkép minden kétséget kizáróan bizonyítja, hogy a dormánfalviak április elején a magyar királyi 10. (miskolci) honvéd gyalogezred I. számú temetőjének III. és IV. sorai fölé állították a betonkereszteket.

Fennakadtak a papírozáson

A romániai bürokrácia útvesztőjébe bonyolódott bele a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ), ezért le kellett mondaniuk a május 11–18. között Székelyföldre tervezett útjukat.

{K11}

A zömmel anyaországi orvosok 1991 óta évente kétszer végeztek ingyenes szűrővizsgálatokat Hargita megyében. Ezúttal a felülhitelesítésen múlt a látogatás.

Sajnos, ősszel sem sikerült gyógyítaniuk Székelyföldön.

Ligát váltott az FK Csíkszereda

Egy fordulóval a bajnokság befejezése előtt megnyerte a labdarúgó 3. Liga 5. csoportját az FK Csíkszereda, és feljutott a 2. Ligába.

{K12}

Ezzel a teljesítménnyel soha nem látott magasságokba emelkedett a csíki labdarúgás.

Június

Az Úr nem fog minket becsapni

Ti minden évben, pünkösd szombatján elzarándokoltok ide, hogy eleget tegyetek őseitek fogadalmának, megerősödjetek az Istenbe vetett hitben és a Szűzanya iránti tiszteletben, akit ez a fából készült csodálatos szobor jelenít meg. Ez az évi zarándoklat Erdély öröksége – mondta Ferenc pápa homíliájában a Csíksomlyón.

{K13}

Az egyházfő több mint százezer hívő előtt mutatott be szentmisét június elsején.

Agresszió a katonai temetőben

Június 6-án több ezer román megemlékező erőszakkal nyomult be az úzvölgyi katonai temetőbe, hogy részt vegyen a román parcella és emlékmű román ortodox felszentelésén, miután székelyek élőlánccal próbálták megakadályozni ezt.

{K14}

A román védelmi tárca már júniusban úgy próbálta orvosolni az úzvölgyi katonatemető körül kialakult helyzetet, hogy saját gondozásába veszi a sírkertet. A román és a magyar hadisírgondozó hivatal képviselőinek a júniusi bukaresti megbeszélésen Kovács Vilmos ezredes, a magyar hivatal vezetője jelezte, hogy Budapest ezzel nem ért egyet, hiszen a temetőt eddig a csíkszentmártoni önkormányzat gondozta, „nem is rosszul”.

Július

Érettségi utáni döbbenet

Az elmúlt évek legrosszabb eredményei születtek az érettségin mind országos szinten, mind pedig a három székelyföldi megyében. Országszerte a vizsgázók  63,7 százaléka érte el az átmenéshez szükséges hatos vagy annál nagyobb átlagot a vizsgasorozaton.

{K15}

A székelyföldi megyék közül ezt az  értéket Maros megye közelítette meg a leginkább, ott a vizsgázók 60,8 százalékának sikerült az érettségije, Kovászna  megyében  58,4 százalékos ez az arány, Hargita megyében  pedig  mindössze 50,3  százalék.

Hiányzó elkerülő utak

A megnövekedett autós forgalom miatt igen nagy szükség lenne az áthaladó gépjárművek számára elkerülő utakra a székelyföldi városokban. Ezek megépítése jórészt még várat magára – van, ahol a terveknél tartanak, máshol az országos közútkezelő félkész munkálataira kell várni, de arra is van jó példa, hogy egy város saját kezébe vette a kérdés megoldását.

{K16}

Utóbbiba tartozik Csíkszereda, ahol idén egy második elkerülőutat is átadtak az autós forgalomnak, jelentősen lazítva az áthaladó forgalmon.

Sokakat vonzó aranyrózsa

Látványosan megnőtt a csíksomlyói Mária-kegyhely iránti érdeklődés Ferenc pápa látogatásának köszönhetően. Ferenc pápa június elsejei látogatásakor az általa celebrált szentmise végén, a csíksomlyói Hármashalom-oltárnál adta át ajándékát, az aranyrózsát a Mária-kegyszobornak.

{K17}

Ezt az ajándékot a kegytemplomban a Szűzanya szobra mellé helyezték, szemből nézve a jobb oldalára. A rózsa ezüstből készült, szára és a címer 24 karátos arannyal van bevonva.

Augusztus

Megbékélni végre

Több ezren vettek részt augusztus 26-án azon a megemlékezésen, amelyet a II. világháború úzvölgyi csatájának 75.évfordulóján szerveztek a Hargita és Bákó megye határában fekvőkatonai temetőben.

{K18}

Csíkszentmárton önkormányzata, Hargita Megye Tanácsa, valamint a Hargita Megyei Kulturális Központ által meghirdetett rendezvényre az előző évekkel ellentétben ezúttal kiemelt figyelem hárult, hiszen a sírkertben tavasszal  elhelyezett román kereszteket és ortodox emlékművet szélsőséges románok két és fél hónappal a megemlékezés előtt erőszakkal felavatták.

Medvekrízis Udvarhelyszéken

Feszültség és félelem uralkodott a nyáron Etéd községben, ahol mindennapos látványnak számítottak az év folyamán a medvék. A vadállatok betörnek a portákra, háziállatokat pusztítva el, vagy éppen a gyümölcsfákat, kerítéseket téve tönkre.

{K19}

Míg az előző években csak sötétedés  után  kellett  tartani a  nagyvadaktól,  augusztusban már nappal is előjöttek, és nemcsak a falvak határában, de a házak között is garázdálkodtak.

Szeptember

Lapozni főnyeremény!

A Székelyhon napilap Lapozni főnyeremény! címmel indított nagyszabású nyereményjátékot: decemberben közel százezer lej értékben sorsoltunk ki nyereményeket. A 78 ezer lej értékű főnyereményt, egy Toyota Corollát elsőként a  marosvásárhelyiek csodálhatták meg.

Nincs új a nap alatt

Több mint 2,8 millió óvodásnak és iskolásnak kezdődött el szeptember 9-én a tanítás. Az új tanév változásokat és kihívásokat egyaránt rejtegetett: például a megszokottnál hamarabb zárul az első félév (december 20-án), de a vizsgázó nyolcadikosokat is érhetik meglepetések.

{K20}

Abban viszont mindenki egyetért, hogy idén is a bizonytalanság a legnagyobb kihívás a tanügyben. A gyerekeknek jó hír, hogy a téli vakáció 2020. január 12-ig még tart.

Derült égből villámcsapás

Előzetes konzultáció nélkül, váratlan hirtelenséggel vezette be az oktatási minisztérium szeptemberben azt a korlátozást, melynek értelmében már a következő tanévtől nem indíthatnak középiskolai és szakközépiskolai kilencedik osztályt azokban a középiskolákban, ahol egy vizsgázónak sem sikerült az érettségije a júniusi-júliusi vizsgasorozaton.

{K21}

Az intézkedéssel kapcsolatban jócskán voltak kifogások.

Október

Székelyföldön a missziós kereszt

A világegyház és a civil világ egyaránt Budapestre figyel majd 2020 őszén: szeptember 13. és 20. között ott tartják meg az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust (NEK).

{K22}

A hároméves előkészületi idő mérföldkövéhez érkezett október elején a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye: Csíksomlyóra, Hargitafürdőre és Marosvásárhelyre érkezett a missziós kereszt, a magyarországi kongresszus jelképe. Minden helyszínre elkísértük a jelképet.

Nyugdíjba vonulnának

Lapcsaládunk írta meg először október 8-án, hogy várhatóan még idén kinevezi Ferenc pápa a gyulafehérvári római katolikus érsekség új vezetőjét, miután Jakubinyi György érsek a nyugdíjazását kérte. Nyugdíjba vonult a Csíkszeredában szolgáló Tamás József püspök is.

{A}

Aztán néhány napja az is kiderült, hogy a Kultúra Pápai Tanácsának irodavezetőjét, Kovács Gergelyt nevezte ki Ferenc pápa a Gyulafehérvári Főegyházmegye érsekévé a leköszönő Jakubinyi György helyébe.

Felmentett elöljárók

A Maros Megyei Törvényszék első fokon minden vádpont alól felmentette Csíkszereda polgármesterét és alpolgármesterét, Ráduly Róbert Kálmánt és Szőke Domokost az ellenük évek óta zajló büntetőperben, októberben.

{K23}

Az ítélet nem jogerős, és mint később kiderült, meg is történt a fellebbezés, a tárgyalás idénre marad. A két elöljáró elleni pert 2016 tavasza óta tárgyalta a Maros Megyei Törvényszék, az eljárás során számos tanút hallgattak meg, akik mind azt  állították, a polgármester és alpolgármester nem követett el törvénytelenségeket.

November

Messze még a megoldás

A tervezettnél jóval később ugyan, de november hatodikán ismét tárgyalóasztalhoz ültek az úzvölgyi katonatemetővel kapcsolatos kérdések tisztázása érdekében a magyar és a román hadisírgondozásért felelős szervezetek, ezúttal ráadásul német és orosz illetékesek is csatlakoztak hozzájuk.

{K24}

Noha a sírkertnél tartott szerdai egyeztetés során jelentős előrelépés nem történt, az érintettek álláspontjaik ismertetése után a helyszínt is körbejárták, és abban mind egyetértettek, hogy békés megoldásra van szükség.

Kilőtt medve, kirúgott prefektus

Hosszas szenvedés után, november 17-én kora délután kábították el, majd lőtték ki azt a medvét, amelyet azelőtti napon este ütöttek el a 13A jelzésű országút Parajd és Szováta közötti szakaszán: a nagyvadnak három végtagja törött el, képtelen lett volna tovább élni a vadonban.

{K25}

Totojázása miatt még aznap menesztette tisztségéből Jean-Adrian Andreit, Hargita megyeprefektusát Ion Marcel Vela belügyminiszter. Decemberben be is iktatták Ion Procát, a Nemzeti Liberális Párt megyei önkormányzati képviselőjét Hargita megye prefektusává.

December

Emészthetetlen PISA-eredmény

Háromévente, a PISA eredmények időszakos összegzésénél, minden kiderül! Rendszerszintű és mélyreható oktatási reform kidolgozása, szakemberekből állóparlamenti munkacsoport létrehozása – a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetsége és a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége egyaránt intézkedéseket sürget a december elején megjelent PISA-felmérés eredménye miatt.

{K26}

A felmérés szerint átlag alatti a romániai diákok teljesítménye.

Kisorsoltuk nyereményeinket

Percekig szólni sem tudott, amikor világossá vált számára, hogy megnyerte Lapozni főnyeremény! nevű játékunk fődíját, mondta Xántus Árpád december 13-án. A csíkszeredai fiatalember kifejezetten csak a Toyota Corolláért vett részt a játékban, és szerencséjére épp azt nyerte meg.

{K27}

A Lapozni főnyeremény! játékunk második díját, a fűnyíró traktort székelyudvarhelyi előfizetőnk nyerte: Lázár Albert régi, hűséges olvasónk. Harmadik díjunkat a gyergyószentmiklósi Czink Gábor nyerte: hűséges olvasónk utazhat el másodmagával Szovátára egy wellnesshétvégére.