Ilyen még nem volt Sepsiszentgyörgyön: nulla adósság és jelentős pénztartalék

Bíró Blanka 2019. december 30., 17:45

Nulla adóssággal és jelentős pénztartalékkal zárja az évet Sepsiszentgyörgy, erre még nem volt példa a város történetében – jelentette ki hétfői évértékelő sajtótájékoztatóján Antal Árpád, a város polgármestere.

Jutott is, marad is. Jövőben számos nagyberuházás indul el Sepsiszentgyörgyön uniós és kormánypénzekből. Képünk illusztráció Fotó: Gecse Noémi

December végén 20 millió lejt kapott a város a kormánytól, ez az összeg is bekerül a tartalékalapba a jövő évi prioritások finanszírozására. Kérdésre az elöljáró kifejtette, bízik benne, hogy a kormány betartja az ígéretét, és a jövő évi költségvetés elosztásakor nem jelent majd hátrányt a megtakarítás, hiszen

a korábbi években előfordult, hogy a jól gazdálkodó településeket „büntették”, a tartalékot elvették vagy leszámították a büdzsé szétosztásánál.

Idén Sepsiszentgyörgy 153 millió lejre nyújtott be EU-s pályázatokat, ezekre a jövő év elején írják alá a finanszírozási szerződéseket, majd indítják a közbeszerzéseket.

Infrastrukturális beruházások mellett a városi mobilitási tervet valósítják meg uniós pénzekből, korszerűsítve a közszállítást, könnyítve a kerékpáros közlekedést.

A jövő évi tervek között említette a polgármester, hogy a volt Nemzeti Bank épületében elkezdik a Design Bank Startup és Innovációs Központ kivitelezését, miután idén elkészült a terv és minden hatósági engedélyt beszereztek. A prefektúra előtti tér évek óta húzódó rendezését is jövőre, a Szent György Napok utánra időzítik.

A központi zöldségpiac mellől az ipari parkba költözik a közművek és a közszállítási vállalat, ezek helyére emeletes parkolóházat, parkot és vásárcsarnokot terveznek.

Jelenleg zajlanak a tárgyalások az ifjúsági és sportminisztériummal, hogy megszerezzék a megyei sportigazgatóság székhelyét és a mellette levő teniszpályákat, mert ez a terület is része lenne a beruházásnak. Cserébe az önkormányzat a Sepsi Aréna közelében építene új székházat és pályákat az igazgatóságnak.

Antal Árpád ugyanakkor rámutatott, egyetért azokkal, akik szerint a belvárosban éktelenkedő Bodok szállót le kellene bontani, mert az a „kommunizmus drasztikus beavatkozása volt” a város építészetébe. A polgármester hangsúlyozta, minden évben az a cél, hogy egyensúlyt teremtsenek az infrastruktúra fejlesztés és a közösségépítés között.