Drágul a parkolás az új évtől Marosvásárhelyen

Simon Virág 2020. január 05., 15:07

Magasabb parkolási díjat kell fizetni Marosvásárhelyen, és sokkal több utcában, mint eddig. Január 6-án lép életbe az új szabályzat, és jó tudni, hogy milyen változásokra kell számítani.

Az új rendszer bevezetése nyomán a belvárosban lakó, autóval rendelkező vásárhelyiek rosszul járnak Fotó: Haáz Vince

Marosvásárhelyen a helyi önkormányzat a szeptemberi soros ülésen módosította a parkolási szabályzatot, átadva ezt a közszolgáltatást a piacigazgatóságnak. 2019-ben a parkoló gépkocsik ellenőrzését és a büntetések kirovását a helyi rendőrség végezte, a bérleteket, parkolójegyeket pedig a városháza területrendezési igazgatósága tartotta kézben.

A szeptemberi döntés értelmében 2020. január 1-jétől ezen feladatok mindegyikét a piacigazgatóság e célra kialakított osztálya fogja lebonyolítani.

{A}

Mint a Székelyhon érdeklődésére a piacigazgatóság vezetője, Valer Ujică elmondta, két nagyobb változás van, ezek közül pedig az egyik, hogy megemelkedtek a díjak. Január 6-ától (addig hivatalos ünnepnapok vannak és hétvége)

a 0. övezetben a harmincperces parkolás 3 lejbe, az egyórás 5 lejbe kerül (eddig 2 és 3 lej volt).

Azokban a belvárosi utcákban, amelyek az I. övezethez tartoznak, fél óráért 2 lejt, 1 óráért 3 lejt, egynapi helyért pedig 10 lejt kell fizetni. A II. övezethez tartozó utcákban félórai várakozás 1 lej, egy óra 1,50 lej, az egész napos parkolás pedig 5 lej.

Aki elmulasztja kifizetni a parkolási díjat és rajtakapják, a 25 lejes bírságot online aznap 23 óra 59 percig törlesztheti.

Január 6-ától a piacigazgatóság alkalmazottai fognak ellenőrizni és büntetni Fotó: Haáz Vince

Aki  ezt nem teszi meg, annak a következő 48 órában 50 lejes emelt díjat kell fizetnie, majd ha ezt is elmulasztja, akkor már 200–500 lejes bírságra számíthat. Jó tudni, hogy a 0. övezetben nem ezt a büntetést alkalmazzák, ott minden két órát meghaladó időtartamra 25 lejes büntetés jár. 

Többféle parkolóbérletet lehet váltani, a lakók számára az éves bérlet ára 200 lej, és ezzel állomásozni lehet az ingatlan előtt vagy legtöbb 30 méteren belül a mellékutcákban (itt is vannak azonban kivételek).

Ennek megvásárlásakor az érintettnek fel kell mutatnia a saját tulajdonban lévő jármű törzskönyvének másolatát és a személyazonossági igazolványt. Van általános parkolóbérlet is, ennek ára 500 lej.

Az is fontos változás, hogy míg eddig a 0. övezetbe 4 utca tartozott, ezután 14 lesz ide sorolva. Ezek a következők: Rózsák tere, Győzelem tér, Petőfi tér, Sáros utca, Forradalom utca (a volt Kossuth/Călăraşilor–Posta utca közötti szakasza), a Kossuth/Călăraşilor utca (Forradalom–Brăila utca közötti szakasza), Bartók Béla utca (Rózsák tere–Színház tér között), Horea utca (a Rózsák terétől a Nyomda utcai átjáróig), Tusnád utca (Rózsák tere–Iuliu Maniu között), Bolyai Farkas (Rózsák tere–Márton Áron utca közötti szakasz), Brăila utca, George Enescu, Városháza, Ifjúsági utca.

Fotó: Haáz Vince

Valer Ujică kérdésünkre elmondta, hogy

a 0. övezetben nem lesznek érvényesek a parkolóbérletek, ezen utcák lakói a környező utcákban parkolhatnak majd. A kiszabott időszakban a 0. övezetben csakis jegyet váltva lehet parkolni, maximum 2 órát.

Ez utóbbi rendelkezés előreláthatóan nagy felháborodást vált majd ki, hiszen a belvárosban, a 0. övezetben több tömbház is van, és olyan magánlakások is, amelyeknek nincs udvaruk vagy az nem alkalmas arra, hogy autóval behajtsanak. Így a kibővített 0. övezethez tartozó utcák lakóinak ezentúl máshol kell állomásozniuk, még zsúfoltabbá téve az 1-es övezethez tartozó utcákat.

Marosvásárhelyen hétköznapokon 8–18 óra között kell parkolási díjat fizetni a kijelölt utcákban, 18 óra után, illetve szombat-vasárnap és hivatalos ünnepnapokon díjmentesen lehet állomásozni.