Rég várt megvalósítás: aszfaltréteg került a bogárfalvi útra

Fülöp-Székely Botond 2019. december 30., 16:00

Befejeződött a Bogárfalva és a 13A jelzésű országút közötti szakasz leaszfaltozása. A helyiek örülnek a megvalósításnak, csupán annyi észrevételük van, hogy néhány védőkorlátra is szükség volna. Ezek felszerelésére azonban egyelőre nincs lehetőség.

Aszfalton Székelyudvarhelyre. Utólag pótolhatják a védőkorlátokat Fotó: Erdély Bálint Előd

Nagyjából 1,2 millió lejből korszerűsíttette a 134C jelzésű megyei utat Hargita Megye Tanácsa Bogárfalva és a 13A jelzésű országút között, mintegy 1,3 kilométer hosszan.

Az összegből

  • kiszélesítették a járható felületet;
  • rendbe hozták a sáncokat;
  • átereszeket helyeztek el;
  • az alapozás után hat centiméteres alap- és négy centis kopóréteget terítettek le.

Mostanra az útfestéssel, illetve a bekötőutak bejáratának burkolásával is végeztek.

{A}

Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke a Székelyhonnak elmondta, az út rendbetétele egy nagyobb stratégia részét képezi, amelynek lényege, hogy megközelíthetővé tegyék a környék kisebb falvait. Ezen elképzelés részeként tették járhatóvá a Bogárfalva és Oroszhegy közötti utat is.

A cél, hogy elősegítsük a környék gazdasági és turisztikai fejlődését, ezáltal jobb körülményeket teremtve a fiatalok itthon maradásához, illetve hazatéréséhez

– fogalmazott a tisztségviselő.

Fotó: Erdély Bálint Előd

Biztonsági korlátok

Egy Székelyudvarhelyen dolgozó bogárfalvi lakos portálunknak elmondta, örülnek a felújított szakasznak, hiszen korábban teljesen használhatatlan volt, ezért az autósoknak Székelyszentlélek irányába kellett kerülniük, ha nem akarták, hogy meghibásodjon a járművük. „Az új útnak köszönhetően hamarabb juthatok el a városba, ráadásul az üzemanyaggal is spórolok. Rég vártuk a korszerűsítést” – fejtette ki. Észrevételként mindössze annyit jegyzett meg, hogy jó lenne védőkorlátokat szerelni a veszélyesebb részekre, hiszen a forgalom nemcsak megnőtt, hanem fel is gyorsult az említett szakaszon. Éppen ezért könnyen előfordulhat, hogy balesetek történnek, esetleg valaki lesodródik az útról.

A megyei tanács munkatársaitól érdeklődve megtudtuk, hogy a farkaslaki önkormányzat készítette el a korszerűsítés terveit, besegítve ezáltal intézményüknek és felgyorsítva a megvalósítást. A dokumentumokban ugyanakkor nem szerepeltek védőkorlátok, így azok egyelőre nem lesznek felszerelve.