Ki akadályozta meg, hogy a barnamedve lekerüljön a szigorúan védett állatfajok listájáról Romániában?

Bíró Blanka 2020. január 04., 14:50

Az állatvédők és az Európai Bizottság akadályozta meg, hogy a barnamedve öt évre lekerüljön a szigorúan védett állatfajok listájáról Romániában – állítja Benkő Erika RMDSZ-képviselő. 

Romániában több ezer barnamedve él, veszélyeztetik az emberek életét, a javaikat. Képünk illusztráció Fotó: Pinti Attila

Benkő Erika portálunknak elmondta, rendkívül furcsának találja, hogy a szenátus elfogadta az RMDSZ javaslatát, hogy a barnamedve lekerüljön a védett listáról, majd a képviselőház mezőgazdasági bizottsága már negatívan véleményezte, és a plénumban sem szavazták meg.

A politikus utánanézett a történteknek, és kiderült, hogy a szenátusi vitát követően a WWF (World Wildlife Fund) állatvédő szervezet írt levelet az Európai Bizottságnak, majd honlapjukon közölték, hogy mindent megtesznek, hogy a tervezet ne mehessen át a képviselőházban.

Fellármázták az Európai Bizottságot, az pedig azonnal írt egy dörgedelemes levelet Románia állandó brüsszeli nagykövetének, figyelmeztetve a román hatóságokat, hogy az európai irányelv szigorúan védett fajként tartja nyilván a barnamedvét. Románia vállalta, hogy teljesíti a benne foglaltakat, tehát ez kötelező érvényű

– részletezte Benkő Erika. Szerinte,

a román parlamentben úgy megrémültek az Európai Bizottság levelétől, hogy már senki nem merte támogatni az RMDSZ javaslatát.

A háromszéki politikus szerint, ezek után az Európai Unióban kell hatékonyan lobbizni a medvekérdésben, rámutatva, hogy kettős mércét alkalmaznak. „Romániában több ezer barnamedve él, veszélyeztetik az emberek életét, a javaikat, közben a francia-spanyol határon, a 400 kilométer hosszan elnyúló, mintegy kétmillió hektáros Pireneusokban 16 medve él, és még azok is zavarják az ott lakó embereket. Azok a medvék szorulnak védelemre, nem a romániai állomány” – szögezte le Benkő Erika.

{A}

Mint ismeretes, december 11-én a képviselőház szavazott a vadászati törvény módosításáról, ám ebbe már nem került be az a cikkely, amely öt évre levette volna a barnamedvét a szigorúan védett állatfajok listájáról. Azt megelőzően a képviselőház szakbizottsági ülésen sem fogadták el az RMDSZ erre vonatkozó javaslatát, holott korábban a szenátus megszavazta, hogy megszüntetik a medvék szigorúan védett státusát. A módosított vadászati törvény legfontosabb változtatásai, hogy kifizetik a vadkárokat, a medvetámadásban elhunytak családtagjai is kapnak kárpótlást, a környezetvédelmi minisztérium megelőzési és beavatkozási kvótát hagy jóvá minden évben, és egyszerűsítik a veszélyes medvék kilövésének engedélyeztetését.

{K1}