„Megtisztítják” a közterületeket az elhagyott és gazdátlan autóktól

Barabás Hajnal 2020. január 04., 09:40

Az utóbbi két hónapban a csíkszeredai önkormányzat nagyobb hangsúlyt fektetett a közterületeken tárolt roncsautók elszállítására – azzal a céllal, hogy parkolóhelyeket szabadítsanak fel. Az utóbbi időben 35 elhagyott járművet azonosítottak, amelyek közül négyet szállítottak a városi kertészet udvarára.&a

A városi kertészet udvarán „halmozzák fel” az elhagyott, elhanyagolt autókat Fotó: Gábos Albin

A csíkszeredai polgármesteri hivatal városgazdálkodási osztályának munkatársai az utóbbi két hónapban feltérképezték a városban az elhagyott és gazdátlan autókat,

eddig összesen 35 járművet találtak, amelyek a jogszabályok szerint elhagyottnak és gazdátlannak minősültek.

Mint Lázár Péter osztályvezető kérésünkre elmagyarázta, minden esetben lefényképezték az adott autókat és felszólításokat is küldtek a tulajdonosoknak. A gazdátlan, rendszám nélküli járművek esetében annyival nehézkesebb az eljárás, hogy körülményesebb azonosítani a tulajdonosát, ilyenkor kötelező módon a közlekedésrendészet együttműködésével járnak el. Eddig a felszólításokat követően

tizenkét járműtulajdonos elszállította a személygépkocsiját, négy járművet pedig a városháza szállíttatott a városi kertészet udvarára.

A többi esetekben még tart a felszólítást követő türelmi idő, azonban amennyiben nem tesznek eleget a polgármesteri hivatal felszólításának, ezeket az autókat is elszállíttatják. „Ezekkel az intézkedésekkel nemcsak a városkép rendezettségének javítása a célunk, hanem parkolóhelyek felszabadítása is” – jegyezte meg Lázár Péter.

{A}

A legtöbb elhagyott autó a Stadion utcában, illetve az Erőss Zsolt Aréna parkolójában állt, ezek közül szállítottak el négyet. További használatlan gépkocsikat azonosítottak többek között a Miron Cristea és a Jégpálya utcákban, valamint a Kalász lakótelepi temető parkolójában. Amennyiben az autókat a polgármesteri hivatalnak kell elszállíttatnia, a gépjármű-tulajdonos csak bírság fejében válthatja ki az autóját, és ha ezt nem teszi meg 10 napon belül, az autó a városháza tulajdonába kerül és értékesítik.

Jelenleg 23 roncsautó található a városi kertészet udvarán, ezek között van az utóbbi időben odaszállított négy jármű is.

Lázár Péter elmondta, mindezeket az autókat, ha nem jelentkezik értük a tulajdonosuk és nem fizeti ki az összes díjat, az elszállítási és raktározási költségeket, jármű adóját és a bírságokat, akkor átveszik a város magánvagyonába, és leadják majd az ócskavastelepeknek. Az osztályvezető ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy az elhagyott autók feltérképezését és adott esetben az elszállíttatását jövőben is folytatják.

Törvényt módosítanának

A közterületen elhagyott és gazdátlan autók kezeléséről a 2002-ből származó 421-es számú törvény és módosításai rendelkeznek. A jogszabály megkülönbözteti a gazdátlan és az elhagyott autókat. Gazdátlan járműnek számít az a gépkocsi, amely nem rendelkezik rendszámtáblával, és amelynek tulajdonosa nem ismert. Elhagyott autónak határozták meg azokat a járműveket, amelyek legkevesebb egy évig állomásoznak közterületen, és ismert a tulajdonosuk, azonban megalapozott jelek utalnak a jármű elhanyagoltságára.

Fotó: Gábos Albin

Országszerte gondot okoz az elhagyott autók kérdése, ezért a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) hét parlamenti képviselője december 23-án egy törvénytervezetet nyújtott be a szenátusnak a jogszabály módosításra. Elképzelésük szerint

egy év helyett hat hónapra rövidítenék azt az időszakot, amelyet követően a közterületen raktározott autókat elhagyottá lehetne nyilvánítani.

Ugyanakkor a gazdátlan autók meghatározását kiterjesztenék a külföldi rendszámmal rendelkező járművekre is, hiszen ugyanolyan nehézkes lehet megtalálni a tulajdonosukat, mint a rendszámtábla nélküli járműveknek. A kezdeményezők többek között 1000–2000 lejes bírságot is bevezetnének azoknak a járműtulajdonosoknak, akik a felszólítást követő 5 napon belül nem szállítják el autójukat a közterületről, amelyet foglalnak. A döntést a jogszabály módosításáról végül a képviselőház hozza meg.