Havazásra, tartós mínuszokra várnak

Hajnal Csilla 2019. december 27., 20:44

Van, ahol az eső mosta el az alig érkezett havat, máshol pedig szinte nem is hullott egyáltalán, jelenleg Székelyföldön két síközpont működik, a Madarasi Hargita Síközpont, illetve a maroshévizi sípálya. A többinél havazásra vagy legalább mínusz öt fokra várnak a működtetők, hogy a hóágyúikat beüzemelhessék.

A Madarasi Hargitán lehet sízni. Archív Fotó: Virginiás Bandó

A Madarasi Hargita Síközpont számára 20–25 cm friss havat hozott a karácsony, így jelenleg a Kicsi Mihály és a Súgó pályák üzemelnek, de a Nagy Mihály felvonója is elindult, aminek köszönhetően a Csillagösvény is síelhetővé vált, ám a Nagy Mihályt még hó és hideg hiányában nem lehet használni – tudtuk meg pénteken a Madarasi Hargita sípálya üzemeltetőitől. A vakáció ideje alatt naponta 10 és 16 óra között várják a síelni és snowbordozni vágyókat, illetve ugyanitt esti sízésre is van lehetőség 18 és 21 óra között, január elsején 12 és 16 óra, illetve 18 és 21 óra között várják a síelőket.

Vendégeik jó része Hargita, illetve a környékbeli – Kovászna, Maros és Kolozs – megyékből érkezik, de vakációban, ünnepek alkalmával sok magyarországi vendégük is van. A hétvégék általában zsúfoltabbak, de ez a december kicsit más, mint az eddigiek, mert az alacsonyabban fekvő pályákat még nem sikerült megnyitni, így azok, akik esetleg korábban máshol síztek, most a Madarasi Hargitára látogatnak. Azt is megtudtuk,

idén a síközpont egy szőnyeges felvonóval egészül ki a gyerekpályán,

az elkövetkező három évben pedig komolyabb fejlesztések vannak tervben, új sípályák kialakításán és új felvonórendszerek építésén dolgoznak. 

Az utakat folyamatosan takarítják az üzemeltetők, de arra kérik a vendégeket, óvatosan vezessenek, a síközpontot hólánccal ellátott vagy négykerék-meghajtású gépjárművel lehet megközelíteni mindkét odavezető úton.

{A}

A maroshévízi sípálya december hetedike óta várja a vendégeket, naponta 10 és 18 óra között, január elsején is ugyanezzel a nyitvatartási programmal működnek – mondta el a Székelyhonnak Baciu Tatiana, a pálya adminisztrátora. Főként Maros megyéből érkeznek vendégek a közepes nehézségű pályákra, de sokan Moldvából, Bákóból vagy Piatra Neamțról látogatnak el Maroshévízre, ahol csütörtök este hullt ugyan a hó, de keveset, így hóágyúikkal biztosítják a havat a pályán.

A Havas-Bucsin pályán épp egy leheletnyi hó hullt péntekig, itt nem működnek hóágyuk sem, így csak a hóhullásra számíthatnak, éppen ezért nem tudják előre, hogy mikor üzemelhetik be a pályát.

Nem indították be még mindenütt a felvonókat. Képünk illusztráció Fotó: Kristó Róbert

A homoródfürdői Lobogó sípálya sem működik még, mert az eső elmosta azt a kevés havat is, amely az elmúlt napokban hullt. A gyergyócsomafalvi Veresvirág sípályán is hasonló a helyzet – tudtuk meg Bartalis Mártontól, a központ adminisztrátorától. Egyelőre még nem tudják, mikor indíthatják be a pályát, havazásra vagy legalább mínusz öt-hat fokra várnak, hogy a hóágyuk havat készíthessenek – mondta el lapunknak a pálya ügyintézője.

A borszéki sípályát péntekig még nem tudták elindítani, de terveik szerint az elkövetkező napokban az egyik félpályát beüzemelik, amennyiben lehűl a hőmérséklet – tudtuk meg Borszék polgármesterétől, Mik Józseftől. Három hóágyú is van a pályán, de itt is a lehűlésre várnak. Néhány éve nem változtak a bérleti díjak, idén azonban megemelték azokat: 55 lej a felnőtteknek, 40 lej a gyerekeknek az egynapos bérlet.

A pályákat üzemeltető vállalkozások frissítik weboldalaikat, ezért azokon is elérhetők a legfrissebb információk.