Felújították a szentegyházi egészségügyi központ gyermekosztályát

Fülöp-Székely Botond 2019. december 27., 18:00

Átadták a szentegyházi egészségügyi központ gyermekosztályának felújított épületét, ahol két szakorvos teljesít majd szolgálatot. Januártól a járóbetegek kezelése indul el, majd fokozatosan a beutalt betegeknek is ellátást biztosítanak.

Fotó: Balázs Attila

„Ez nemcsak a szentegyháziak ünnepe, hanem a Homoród menti településeken lakóké is, hiszen nekik sem mindegy, hogy milyen távolságra kell elvinniük egy beteg gyermeket, ha orvosi ellátásra szorul” – mondta a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház alárendeltségébe tartozó egészségügyi központ felújított gyerekosztályának átadó ünnepségén Molnár Tibor szentegyházi polgármester. A intézmény működése ugyanakkor a csíkszeredai kórháznak is fontos, hiszen ha Szentegyházán el tudják látni a betegeket, akkor náluk is csökkennek a sorok.

A most korszerűsített épületben nem volt betegellátás az elmúlt tíz évben, a helyi önkormányzat pedig három éve döntötte el, hogy változtat ezen. Ekkor pályáztak az Országos Vidékfejlesztési Programban (PNDL), ahol 1,7 millió lejes támogatást nyertek a projektre: végül 1,5 milliót, illetve 110 ezer lej önrészt kellett a munkálatokra fordítaniuk a közbeszerzés után. A felújításnak köszönhetően

lehetőség van a járó, valamint a bennfekvő betegek ellátására is.

A városvezető köszönetet mondott a csíkszeredai kórháznak és a Hargita megyei önkormányzatnak is, amiért segítették a projektet, egyebek mellett a bútorok biztosításával.

Fotó: Balázs Attila

Az új épületben januártól kezdődik el a járóbetegek kezelése, majd idővel a beutalt betegeket is tudják fogadni. Két szakorvos teljesít szolgálatot.

Borboly Csaba Hargita megyei tanácselnök gratulált a megvalósításhoz, reményét fejezve ki, hogy az egészségügy fejlesztése hozzájárul a helyiek itthon maradásához.

„A szentegyházi egészségügyi központ szolgáltatásainak bővítése, az ellátás minőségének javítása mind a betegek érdekeit szolgálja, ugyanakkor a megyei sürgősségi kórház színvonalát is emeli” – fogalmazott Konrád Judit, a csíkszeredai intézmény menedzsere.

Fotó: Balázs Attila

Sándor Ilona, a szentegyházi központ főasszisztense az elmúlt évek küzdelmeiről beszélt, kiemelve, közösségi összefogás eredménye, hogy nem zárt be az intézmény, amelyet különböző

átszervezésekkel lehetett megmenteni 2003-ban, amikor önálló városi kórház címét elvesztve a csíkszeredai kórház alárendeltségébe került.

Ezután szűnt meg a gyermekgyógyászati tevékenység szakorvoshiány miatt, és omladozni kezdtek az épületek. Valóban sok erőfeszítés kellett az intézmény működtetéséhez és ahhoz, hogy most egy felújított épületet vehessenek birtokukba – jelentette ki.

{P11}

Két röntgengép

Százezer euró értékű, hordozható, modern röntgengéppel gazdagodott nemrég az egészségügyi központ, amelyet pályázati úton vásárolhattak meg – tájékoztatta a jelenlévőket Lőrincz Csaba. Az orvos-fizikus rámutatott, ez nagy előnyt jelent a nehezen mozgó betegek esetében. Kormánypénzből szereztek be egy másik csúcsmodern röntgengépet, amelyhez hasonló felszereltségű csupán nyolc darab van egész Romániában. Erre 280 ezer eurót költhettek.

{P13}

{A}