A Szent család vasárnapja

Molnár Melinda 2019. december 29., 10:00

A római katolikus egyházban a karácsony nyolcada alatti vasárnapon a Szent Család ünnepét ülik. Az újabb keletű ünnep a családeszményt kívánja erősíteni.

A Szent családot ábrázoló faragvány. A liturgikus év végén ők kerülnek a középpontba. Képünk illusztráció Fotó: Barabás Ákos

A Szent Család különleges tisztelete 17. században kezdődött, ünneplése Kanadában terjedt el. A 19. század végén a nyugati világban meggyengülő családeszmény megerősítéséért XIII. Leó pápa (1878–1903) 1898-ban engedélyezte a Szent Család ünnepét.

XV. Benedek pápa 1921-ben állandósította a világegyházban a Szent Család vasárnapját. 1969 óta a karácsony nyolcadába eső vasárnapon tartják.

Az elmúlt évszázadban számos templomot ajánlottak a Szent Család védelmébe. Legismertebb közülük a barcelonai Sagrada Familia, a Szent Család engesztelő temploma. A bazilika rangú, napjainkban is épülő páratlan szent hajlék Antoni Gaudi mesterműve.

Ünneplések

A római katolikus templomokban vasárnap a jubiláns házasok ünnepi szentmise keretében újítják meg esküvőjük napján tett fogadalmaikat, és áldásban részesülnek.

A Szent Család vasárnapi templomi gyűjtés adományait a gyulafehérvári főegyházmegye családpasztorációs tevékenységeinek támogatására ajánlják fel.

A marosvásárhelyi–remeteszegi Szent Család-plébániatemplom búcsúja december 29-én 13 órakor kezdődik, szónoka Simon Imre segesvári segédlelkész lesz. Jelenleg ennek az egyházközségnek a birtokában van a mindenkori marossillyei közösség tulajdonát képező egyedülálló, háromgenerációs Szent Család-ábrázolás: a Kisjézus, József és Mária mellett a Szűzanya szülei, Anna és Joachim is jelen vannak.