Az ünnepek után cserélik ki a régi gázkazánokat a marosvásárhelyi iskolákban

Hajnal Csilla 2019. december 28., 14:03

Karácsony után nekifognak felszerelni azokat az új gázkazánokat, amelyeket a marosvásárhelyi városháza iskolákért felelős igazgatósága sürgősségi úton vásárolt meg, miután több marosvásárhelyi tanügyi intézmény fűtés nélkül maradt az elmúlt hetekben.

A kövesdombi Liviu Rebreanu Általános Iskolában is kazánokat cserélnek Fotó: Haáz Vince

Marosvásárhely iskolákért felelős igazgatóságának vezetői hétfőn írták alá a szerződést azzal a hőközpontokat forgalmazó vállalkozással, amelytől a nagy teljesítményű kazánokat vásárolták. Erre 155 ezer lejt csoportosítottak át a költségvetésből. A városháza iskolákért felelős igazgatója, Horaţiu Lobonţ lapunknak azt nyilatkozta, hogy

a szerződés értelmében a kivitelező cég kötelezte magát arra, hogy tizenöt napon belül, azaz a január 13-áig minden intézményben felszereljék a kazánokat.

Az érintett intézményekben – Friedrich Schiller Általános Iskola, Napsugár óvoda, George Coșbuc, illetve a Liviu Rebreanu Általános Iskola és az ehhez tartozó egyik óvoda, valamint a Kerekerdő óvoda – már annyira tönkrementek a kazánok, hogy nem tudták rendesen kifűteni a tantermeket.

{A}

Ellentmondó nyilatkozatok

Mint megírtuk, Horaţiu Lobonţ a hónap elején tartott rendkívüli tanácsülésen az önkormányzati képviselőket tette felelőssé a kialakult helyzetért, azt nyilatkozva, hogy sem az idei költségvetésben, sem a kiegészítésekkor nem hagytak jóvá kazánvásárlásra egyetlen lejt sem. Utólag, megkeresésünkre is azt nyilatkozta, hogy

már többször belefoglaltatta a város költségvetési tervezetébe az új kazánok beszerzésére vonatkozó kérését, hiszen tudtak a problémákról, de ezt nem szavazták meg.

Ezzel szemben Vajda György RMDSZ-es tanácsos a december eleji rendkívüli tanácsülésen jelezte, hogy mint az egyik érintett iskola, a Liviu Rebreanu vezetőtanácsának tagja, iratokkal tudja bizonyítani, hogy

az iskola már 2017-ben kérte, hogy cseréljék ki a kazánokat, mert gondok vannak velük, de a Lobonţ által vezetett szakigazgatóság semmit nem lépett.

Az iskolákért felelős igazgatóság vezetőjétől megtudtuk, már dolgoznak a jövő évi költségvetési terveken, amelyben a város többi iskolájának szánt újabb kazánok beszerzése és felszerelése is szerepel mintegy 300 ezer lej értékben.