Új épületrésszel bővül Marosvásárhelyen egy Bernády-kori ingatlan

Simon Virág 2019. december 23., 15:26

A marosvásárhelyi Víztelep utcában lévő régi épület felújítására, illetve egy új épületrésszel való kibővítésére, valamint egy szakiskola épületének, tornatermének és tanműhelyeinek felújítására kaptak európai uniós támogatást Marosvásárhelyen.

A vízszolgáltató vállalat egykori szolgálati lakásai voltak az épületben Fotó: Haáz Vince

Karácsonyi ajándékként közölte a Központi Fejlesztési Régió vezetősége, hogy Marosvásárhelynek két újabb sikeres pályázata van, amely által vissza nem térítendő uniós támogatást kap. Noha a támogatás mértéke nem túl nagy, szavatolja a beruházások elkészültét.

Az egyik sikeres pályázat szerint uniós résztámogatással teljesen megújul a marosvásárhelyi Gheorghe Șincai Szakközépiskola. Felújítják a tantermeknek és laboratóriumuknak helyet adó épületet, kicserélik a mellékhelyiségekben lévő berendezést, átalakítják a bejáratokat, hogy mozgássérült személyek is meg tudják közelíteni a tantermeket.

Felújítják ugyanakkor a tornatermet, és modern eszközökkel látják el a tanműhelyeket is. A szakiskolában a diákok autóbádogosságot és -villamosságot tanulnak. A projekt összértéke több mint 12 millió lej, ebből az uniós résztámogatás értéke több mint 4 millió lej, a többit helyi alapokból kell biztosítani.

Évek óta üresen áll a Víztelep utcai ingatlan, jelentősen megromlott az állaga Fotó: Haáz Vince

A másik nyertes pályázat a Víztelep utcában levő régi épületet felújítására és kibővítésére vonatkozik, itt

bölcsődét alakítanak ki.

A több mint százéves műemlék épület jelenleg üres, egykor szolgálati lakások voltak benne. Az ingatlan falán ma is ott látható az „építő” Bernády György polgármesternek emléket állító márványtábla.

Bontás vár a csempekályhákra Fotó: Haáz Vince

A régi épületrészben lesznek az adminisztrációs irodák, az új épületben pedig a bölcsődéhez szükséges termek. Itt nyolcvan kisgyereket fognak majd gondozni az Egyesülés negyedből és környékéről. A befektetés összértéke itt is több mint 12 millió lej, amiből közel 3 millió lej uniós támogatás, a többit saját alapból kell biztosítani.

A Víztelep utcai ingatlan felújítása és bővítése kapcsán, az erről szóló önkormányzati vita során Mózes Levente tanácsos arra hívta fel a városvezetés figyelmét, hogy az ingatlan Bernády György városépítő polgármester idejéből való, és fontos, hogy stílusát megőrizve renoválják, és a mellé épülő rész is „találjon a régivel”. Erre a városháza szakigazgatóságának már a terv elkészítésekor figyelnie kell, és remélhetőleg figyelni is fog.

{A}