Kihasználják a zsúfoltságot a zsebtolvajok

Antal Erika 2019. december 23., 14:55

Az ünnepek előtt a bevásárlóközpontokban, a tömegközlekedési eszközökön, a szórakozóhelyeken és az utcán is egyre nagyobb számban jelennek meg és „lépnek akcióba” a zsebtolvajok, ezért a rendőrség arra figyelmezteti a lakosságot, hogy fordítsanak fokozott figyelmet értékeik őrzésére.

Vigyázzanak az értékeikre, a pénztárcákra és a mobiltelefonokra – szól a rendőrségi tanács. Képünk illusztráció Fotó: Gecse Noémi

A lopások számarányát illetően a tavalyi adatokhoz képest idén csökkenés figyelhető meg, ám a táska- és pénztárcalopások gyakorisága 20 százalékkal nőtt – tájékoztatott Emanuela Fărcaș, a Maros megyei rendőrség munkatársa, hozzátéve, hogy az esetek 96,75 százaléka városon, 3,25 százaléka pedig falun történt.

{A}

A zsebtolvajok jelenléte és ténykedése állandó problémát jelent a lakosság és a rendőrség számára, ebben az időszakban fel kell készülni rá, hogy a bűnözők tisztában vannak azzal, hogy karácsony, újév előtt az emberek több pénzt hordanak magukkal, nagyobb összeget tartanak a pénztárcájukban, esetleg értékes tárgyakat vásárolnak. Ezért

kihasználják a figyelmetlenséget, a zsúfoltságot, de leginkább az idős emberek jóhiszeműségét.

A rendőrség szóvivője arra is felhívta a figyelmet, hogy a tolvajok általában csapatban ügyködnek, négyen-öten is egy-egy helyszínen, egymást fedezik, elterelik a figyelmet, összehangolják cselekedeteiket.

Emanuela Fărcaș továbbá elmondta, a rendőrség folyamatosan kampányol a tolvajok és betörők ellen, iskolákban beszél a megelőzés fontosságáról, plakátokon hirdeti, hogyan előzhetők meg a lopások, a csendőrséggel, a helyi rendőrséggel, tanfelügyelőséggel együttműködve figyelmeztet, hogy ne váljon senki áldozattá.

A megelőzéssel kapcsolatban a szóvivő néhány jó tanácsot is megosztott. Mint kifejtette, ha tömegközlekedési járművet vesszük igénybe, vigyázzunk a táskánkra, tartsuk magunk előtt, ha lehet, fogjuk erősen, és semmi esetre se helyezzük a mellettünk lévő ülésre vagy olyan helyre, ahol nem látjuk. Ha késő este utazunk, a járművezető közelében helyezkedjünk el, vagy olyan utasok mellett, akik bizalomgerjesztők. Ha viszont nagyobb összegű pénzzel rendelkezünk, kerüljük a tömegközlekedést, inkább üljünk taxiba.