Nem pontosak a belügyi tárca medvetámadásokra vonatkozó adatai – állítja egy politikus

Simon Virág 2019. december 21., 20:42

Nem pontosak a belügyminisztérium kimutatásai a medvetámadásokról – állítja a Népi Mozgalom Párt Maros megyei képviselője, Marius Paşcan. A politikus által kikért adatok szerint az országban Hargita megyében van a legtöbb medve, közel kétezer.

A politikus közleményében azt állítja, hogy a parlamenti felszólalása nyomán

a belügyi tárca hivatalos kimutatást küldött, amelyben nem szerepel, hogy a január elseje és a november 13-a közötti időszakban két embert is megöltek a medvék Maros megyében.

A nyárádmagyarósi önkormányzat jegyzője október 13-án Vámosudvarhelyen, egy pásztor pedig november 9-én Oláhkocsárd mellett vesztette életét medvetámadás következtében. A kimutatásban csak két jelentősebb közúti baleset szerepel.

{K1}

{K2}

A politikus szerint Maros megyében idén sok medvetámadás volt, többen megsérültek, rengeteg háziállatot pusztítottak el a nagyvadak, és számos közlekedési baleset is történt a medvék miatt.

A belügyminisztériumtól kikért adatok szerint Maros megyében 1298 nagyvadat tartanak nyilván, míg a megye területéhez képest az ideális példányszám 240 lenne. 

Marius Paşcan szerint Maros megyében tíz hónap alatt 376 alkalommal riasztották a lakosságot a Ro-Alert rendszeren a medvék miatt.

Fotó: Pinti Attila

A belügyminisztériumi kimutatás szerint Maros megye mellett további 21 megyében jelentették, hogy a nagyvadak jelenléte gondot okoz.

Hargita megyében az ideális egyedszám 300–700 között váltakozhat, ehhez képest a kimutatás szerint a medvék becsült száma 1929.

Az év első tíz hónapjában – a kimutatás szerint – a nagyvadak támadása miatt 74 esetben kellett közbelépjenek a csendőrök, illetve kilenc, medve által megtámadott személyt kezeltek a csíkszeredai, székelyudvarhelyi és gyergyószentmiklósi kórházban.

Hargita megye esetében sincs szó medvetámadás miatti halálesetről, holott márciusban egy kőrispataki férfit a település határában súlyosan megsebesített egy vadállat, a sérült kórházba szállítás közben életét vesztette.

{K3}