Várja a gasztronómia iránt érdeklődőket a sütőakadémia

Kovács Eszter 2019. december 21., 18:15

Megnyitóünnepséggel egybekötött épületavatást tartottak a Boro-Info Kft. székelyudvarhelyi Sütőakadémiáján: a létesítmény már néhány hónapja megkezdte működését, a kezdeményezők karácsony havában mondtak köszönetet mindazoknak, akik segédkeztek a központ létrejöttében.

Fotó: Erdély Bálint Előd

Szakmai és amatőr képzések helyszíne a Kadicsfalvi út 33. szám alatt működő Boro-Info Sütőakadámia: az álom 19 évvel ezelőtt született – avatott be Váradi János vállalkozó, aki leányával és feleségével együtt indította el, akkor még a tömbházlakás szárítóhelységében a cégét.

{A}

A cég 2001-ben adta ki először a Brutarul-Cofetarul nevű szaklapot, majd ennek sikerén felbuzdulva szervezték meg az első Gastro-Pan kiállítást. Románia első pék-cukrász szakmai expója azóta nemzetközivé nőtte ki magát, számos városban, Aradon, Brassóban, Marosvásárhelyen, Bukarestben és Nagyszebenben is megrendezték már.

Megfelelő méretű kiállítótér hiányában azonban Székelyudvarhelyen nem volt lehetőség a szakmai rendezvényt megtartani, ezt az űrt igyekszik majd kitölteni a Sütőakadémia

– magyarázta Váradi János.

Fotó: Erdély Bálint Előd

A létesítmény továbbképzési lehetőséget biztosít székelyföldi szakmabelieknek olimpiai és világbajnok szakácsok, pékek és cukrászok irányításával. Az elsődleges cél ez, tudtuk meg a vállalkozás vezetőjétől, azonban „a háziasszonyoknak és a konyhában otthonosan mozgó férfiaknak” is képzéseket tartanak, de

a gyerekekről sem feledkeznek meg, számukra is rendeznek készségfejlesztő gasztronómiai foglalkozásokat.

Legutóbb például Peres János cukrász vezetésével 18 gyermek tanulhatott meg mézeskalács-házikót készíteni. 

Az avatóünnepségen Gálfi Árpád is részt vett, Székelyudvarhely polgármestere újfent város támogatásáról biztosította mindazon vállalkozókat, akik a közösség érdekében, Székelyudvarhely előmeneteléért tesznek.

A Boro-Info Kft. januártól ismét több, amatőr és profi szakácsoknak szánt képzést rendez, a részletekről a létesítmény Facebook-oldalán lehet tájékozódni.