Rendkívül büszke szülőfaluja Szász Csanádra

Simon Virág 2019. december 21., 12:43

A Fölszállott a páva népzenei és néptáncos tehetségkutató műsor különdíjasa lett a Maros megyei Körvtélyfájáról származó Szász Csanád László, akinek produkcióját pénteken este rengetegen követték Erdélyből is.

Fotó: Haáz Vince

A kilencéves Csanád közönségszavazattal jutott be a pénteki döntőbe, ahol kilenc másik produkciót értékelt a zsűri. Az erdélyi legény marossárpataki betlehemest és magyarói Istványozást adott elő, és a zsűri tagjai nagyra értékelték előadásmódját, kiállását, énekhangját.

Körtvélyfáján az iskolában gyűltek össze osztálytársai, a Bokréta tánccsoport tagjai, de felnőttek is, közösen szurkolva Csanádnak. A település határába, a polgármesteri hivatal egy nagy molinót is kihelyezett, így jelezve, hogy büszkék a falu szülöttjére és egész családjára.

Szász Csanád László a döntőben különdíjas lett, az OTP Bank felajánlásában egymillió forintos jutalmat kapott.

Portálunk ezúttal arra volt kíváncsi, hogy miként élte meg az édesanya az egész megmérettetést és a pénteki döntőt. Szász Magdolna arról beszélt, hogy végig nagy izgalom és aggodalom volt szívében, hiszen az egész verseny, de különösen a döntő nagyon gyorsan zajlott, szinte fel sem fogták, hogy mi minden történik velük.

Láttam, hogy Csani hol nagyon fel van pörögve, hol meg nagyon fáradt. Én többször félrevonultam, és hagytam, hogy a mentora foglalkozzon vele, nem akartam, hogy az én izgalmam és aggodalmam megérezze. A mentorra jobban hallgatott, mint rám, ha ő azt mondta, hogy enni, kell, akkor rögtön azt tette. A fellépés előtt nemcsak énekeltek, hanem beszélgettek a népdalok szövegéről, hogy Csani megértse azt, és jobban átélve tudja majd énekelni. Azért drukkoltam, hogy amikor színpadra áll, akkor legjobb tudása és tehetsége szerint tudjon énekelni, és így is történt, nagyon ügyes volt.

Szász Magdolna arról is mesélt, hogy nagy öröm volt számára, hogy a versenyben résztvevő gyermekek játszópajtásokként,és nem vetélytársakként kezelték egymást. A próbák után együtt társasjátékoztak, kergetőztek a szálloda folyosóján, a verseny alatt biztatták egymást, drukkoltak egymásnak. Magdolna azért is hálás, mert a magyaróiak és körtvélyfájiak egy emberként Csanád mellé álltak és szurkoltak, szavaztak, együtt ünnepelték meg a sikert, amit elért.