Egy első és két harmadik hely a lányok országos focitornáján

Zátyi Tibor 2019. december 20., 21:11

Mind a két korosztályban a legjobb négy közé jutott a Székelyudvarhelyi Vasas Femina és az FK Csíkszereda csapata a Futball és nőiesség program országos döntőjében. A csíki lányok a kisebbeknél első helyen végeztek, az udvarhelyiek két bronzéremmel vigasztalódhattak.

Az U11-es korosztályban az FK Csíkszereda lett az első Fotó: Erdély Bálint Előd

Már hetedik éve zajlik a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség és a Román Labdarúgó-szövetség által támogatott Futball és nőiesség program, melyet a női labdarúgás népszerűsítéséért, a többi, nagy tömegeket megmozgató sportághoz való felzárkóztatásáért indítottak el, különböző korosztályos bajnokságokat rendezve.

{A}

Idén a 2006-ban és utána, illetve a 2008-ban és utána születetteken volt a sor. Az U13-as korosztályban a húsz csapatot négy csoportba sorolták a szervezők. A csoportmérkőzések után az első két helyezett jut tovább a negyeddöntőbe. Az U11-eseknél tíz együttes alkotta a mezőnyt, itt két csoport volt, és az első két helyezett jutott be az elődöntőbe.

A Vasas Femina 4–0-ra verte az örök rivális Kolozsvári Olimpiát az U11-eseknél Fotó: Erdély Bálint Előd

Az U11-eseknél az A csoportban a Vasas Femina hét pontot gyűjtött, többek között 4–0-ra legyőzte az örök rivális Kolozsvári Olimpiát, és a Progresul Spartac mögött a második helyen jutott az elődöntőbe. Az FK Csíkszereda kissé döcögősen indult a B csoportban, két meccs után csupán egy pontja volt, ám végül sikerült elcsípnie a második helyet és így bejutott a legjobb négy közé.

Az elődöntőben szoros mecsceket játszottak, az FK egy góllal verte a Progresult, míg a Vasas Femina büntetőkkel maradt alul a Bukaresti Fair Play-jel szemben. A fináléban az FK ugyancsak hétméteresekkel győzte le a bukaresti ellenfelét, míg a bronzmeccsen a Vasas Femina 3–1-re legyőzte a Progresult.

Fotó: Erdély Bálint Előd

A Vasas Femina gólfelelőse, Bartha Luca 7 találattal lett a gólkirálynő, míg az FK hálóőrét, Bănceanu Emesét választották a torna legjobb kapusának.

Futball és nőiesség, U11-es korosztály
A csoport: Vasas Femina–Románvásári Sárga Rókácskák 1–1, Kolozsvári Olimpia–Vasas Femina 0–4, Progresul Spartac–Vasas Femina 3–0, FCM Târgoviște–Vasas Femina 0–5
B csoport: FK Csíkszereda–Bukaresti Fair Play 1–2, FK Csíkszereda–Nagybányai Indenepnența 0–0, FK Csíkszereda–Bukaresti Dream Team 2–0, FK Csíkszereda–Universitatea Alexandria 3–0
Az elődöntőben: FK Csíkszereda–Progresul Spartac 1–0, Fair Play–Vasas Femina 1–1, büntetőkkel 4–3
A 3. helyért: Progresul–Vasas Femina 1–3
A döntőben: FK Csíkszereda–Fair Play 2–2, büntetőkkel 5–4

Több székelyföldi együttes szerepelt az U13-asok mezőnyében, ám közülük csak a Vasas Femina és az FK Csíkszereda jutott tovább az egyenes kiesési szakaszba. Az A csoportban Székelykeresztúr együttese a 4., míg a Marosvásárhelyi Ladies az 5. lett, a B-ben a másik vásárhelyi csapat, a VSK pedig a harmadik pozícióban zárt.

Az U13-as korosztályban is a legjobb négy közé jutott a Vasas Femina Fotó: Erdély Bálint Előd

A negyeddöntőben mindkét Hargita megyei gárda megnyerte mérkőzését, az FK Borgóprundot, a Vasas Femina pedig Alexandriát ejtette ki. Az elődöntőben a Vasas Femina 1–0-ra kikapott a Fair Playtől – ez volt az egyedüli gól, amit az udvarhelyiek kaptak a tornán, míg az FK büntetőkkel maradt alul Nagybányával szemben. A bronzmeccsen a Vasas nyerte a Hargita megyei rangadót, míg a fináléban a Bukaresti Fair Play 2–1-re verte Nagybányát. A korosztály legjobb kapusának Hadnagy Boglárkát (Vasas Femina) választották meg.

Fotó: Erdély Bálint Előd

Futball és nőiesség, U13-as korosztály
A csoport: Borgóprundi Heniu–Marosvásárhelyi Ladies 4–0, Kolozsvári Olimpia–Székelykeresztúr 4–1, Activ Slobozia–Keresztúr 4–0, Slobozia–Ladies 5–1, Keresztúr–Heniu 1–3, Ladies–Keresztúr 1–1, Olimpia–Ladies 6–0.
B csoport: Marosvásárhelyi VSK–Pașcani 3–1, Vasas Femina–Pașcani 10–0, Vasas Femina–Nagybánya 0–0, VSK–Brassói Colțea 2–0, Vasas Femina–VSK 5–0, VSK–Nagybánya 0–9, Vasas Femina–Colțea 4–0.
C csoport: Fălticeni–FK Csíkszereda 1–7, FK–Nagykároly 1–1, FK–Târgoviște 3–0, Csík–Fair Play 1–1
A negyeddöntőben: Borgóprund–FK 0–2, Alexandria–Vasas Femina 0–1.
Az elődöntőben: Fair Play–Vasas Femina 1–0, FK–Nagybánya 1–1, büntetőkkel 3–4.
A 3. helyért: FK–Vasas Femina 0–1.
A döntőben: Fair Play–Nagybánya 2–1.