A magyarok otthon, a románok idegenben juthatnak ki az olimpiára

Józsa Csongor 2019. december 20., 14:41

Saját közönsége előtt, Győrben játszhatja az ötkarikás játékokra való kijutás selejtezőmeccseit a magyar női kézilabda-válogatott.

A magyar női válogatott hatszor vett részt olimpián, legutóbb 2008-ban. Fotó: MKSZ/Kovács Anikó

A Nemzetközi Kézilabda-szövetség (IHF) döntése értelmében Győr városában rendezik a jövő márciusi női olimpiai selejtezőtornák egyikét, azaz a magyar válogatott hazai pályán harcolhatja ki az olimpiai részvételt.

{A}

A tornát március 20-22. között rendezik, és a magyar együttes a világbajnokság bronzérmesével, azaz Oroszországgal, a vb-6. Szerbiával, valamint az ázsiai olimpiai selejtező 2. helyezettjével, Kínával van egy csoportban. A négyes első két helyezettje jut ki a tokiói olimpiára.

A Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) oldalán megjelent hír szerint a másik két selejtezőcsoport mérkőzéseit Spanyolországban, illetve Montenegróban rendezik. Utóbbi kvartettnek tagja a román nemzeti együttes, a házigazdák mellett a további két ellenfele Norvégia és Észak-Korea lesz.

Az olimpiai selejtezők csoportbeosztása

1. csoport (rendező: Spanyolország): Spanyolország, Svédország, Szenegál, Argentína.
2. csoport (rendező: Magyarország, Győr): Oroszország, Szerbia, Kína, Magyarország.
3. csoport (rendező: Montenegró): Norvégia, Montenegró, Románia, Észak-Korea.

Biztos olimpiai résztvevők: Angola (az afrikai kvalifikációs torna győztese), Brazília (a Pánamerikai Játékok győztese), Dél-Korea (az ázsiai kvalifikációs torna győztese), Franciaország (Európa-bajnok), Hollandia (világbajnok), Japán (házigazda).