A Romániában élő magyar közösség támogatására írtak ki újabb pályázatokat

Székelyhon 2019. december 20., 14:35

Az idei 1,1 milliárd forint helyett jövőre kétmilliárd forintra nő a külhoni magyarság szülőföldön való boldogulásának elősegítését célzó, A magyar kultúráért és oktatásért elnevezésű pályázat keretösszege – jelentette be Potápi Árpád János.

Fotó: bgazrt.hu

Potápi Árpád János közölte: a központi pályázati kiírás keretösszege

700 millió forintról 1 milliárdra, a regionális pályázati kiírások teljes keretösszege 400 millióról 1 milliárd forintra nő.

Az államtitkár beszámolt arról, hogy változik az igényelhető támogatás mértéke is: a központi pályázati kiírás keretében 500 ezer és 10 millió forint közötti összegre, a regionális pályázati kiírások esetében 300 ezer és 3 millió forint közötti támogatásra lehet pályázni.

Potápi Árpád János fontos változásnak nevezte, hogy

egy pályázó csak egy pályázatot nyújthat be, azaz vagy a központi, vagy a regionális pályázati kiírásra jelentkezhet.

Szintén változás, hogy a nemzeti jelentőségű intézmények nem nyújthatnak be pályázatot, a korábban számukra igényelhető kétmillió forintos összeget támogatásként kapják meg az érintett intézmények.

A pályázat keretében a magyar közösség céljait szolgáló kulturális és oktatási programok, ahhoz kapcsolódó tevékenységek, írott és elektronikus média, könyvkiadás, civil szervezetek, egyházak, belső egyházi jogi személyek, intézmények működése, valamint fejlesztések és ingatlanberuházások támogatására lehet pályázni. A központi pályázati kiírás esetében ingatlan- és gépjárművásárlás is támogatható – közölte az államtitkár.

{K1}

A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. (a továbbiakban: Alapkezelő) által — a BGA Pro Transilvania Kft. közreműködésével – pályázat alapján nyújtható támogatás az oktatás és a kultúra támogatása által a Romániában élő magyarság szülőföldjén való boldogulásának, a Magyarországgal való sokoldalú kapcsolatai ápolásának és fejlesztésének előmozdítását, valamint a magyar nemzeti azonosságtudatának megerősítését célozza.

Megvalósítási időszak: 2020. január 1. – 2020. december 31.
A pályázat benyújtásának kezdő időpontja: 2019. december 20.
Benyújtási határidő: 2020. január 30. 14 óra (közép-európai idő szerint).

Mint Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár bejelentette, a következő pályázati felhívások jelentek meg:

A magyar kultúráért és oktatásért központi pályázati kiírás 2020.
A pályázati kiírás célja a Magyarország határain kívül élő magyarság szülőföldjén való boldogulásának, a Magyarországgal fennálló sokoldalú kapcsolatai ápolásának és fejlesztésének előmozdítása, valamint a magyar nemzeti azonosságtudatának megerősítése az oktatás és a kultúra támogatása által.
Megvalósítási időszak: 2020. január 1. – 2020. december 31.
A pályázat benyújtásának kezdő időpontja: 2019. december 20.
Benyújtási határidő: 2020. január 31. 14 óra (közép-európai idő szerint).

{A}