Megszavazták: épülhet a lakók által ellenzett tízemeletes tömbház

Simon Virág 2019. december 19., 18:48

Szokatlanul békésen zajlott le az év utolsó marosvásárhelyi tanácsülése csütörtökön, amikor többek között elfogadták az Állomás térre tervezett többszintes tömbház megépítéséhez szükséges tervet. Az ülés  első részén jelen volt Makkai Gergely volt RMDSZ-es alpolgármester is.

Makkai Gergely és Csegzi Sándor Fotó: Haáz Vince

A soros decemberi ülés előtt egyperces néma csenddel emlékeztek meg a marosvásárhelyi tanácsosok a decemberi forradalom marosvásárhelyi áldozataira.  Az ülésen jelen volt és RMDSZ-es tanácsosként szavazott Makkai Gergely, leváltott alpolgármester is. Azonban nem az RMDSZ-esek között ült, hanem  Csegzi Sándor, a polgármester tanácsadója és a polgármester-párti ALDE-s önkormányzati képviselők mellett.

{A}

Az ülésen többek között megszavazták, hogy a támogatást igénylő marosvásárhelyi egyházközségek között egyenlő módon osztják szét a támogatásokra szánt 74 ezer lejt.

Ez azt jelenti, hogy év végi támogatásként 14 marosvásárhelyi egyházközség: hét ortodox, három református, egy-egy unitárius, evangélikus, görög katolikus és pünkösdista gyülekezet egyenként 5304 lejt kap. Legtöbb  gyülekezet fenntartási költségekre kért városházi támogatást, ezt az összeget arra használhatja fel. Az gyülekezetek vezetői sokkal nagyobb összegeket kértek, például az egyik ortodox egyházközség  163 ezer lejt kért fenntartási költségei fedezésére.

Fotó: Haáz Vince

A befektetés mellett érvelt a beruházó képviselője

Móra Ákos, egy török befektető helyi képviselője szót kért és kapott, hogy megvédje a marosvásárhelyi Állomás-térre tervezett emeletes tömbház és kereskedelmi üzlethelyiség tervét. Mint korábban beszámoltunk róla,

a több mint tízemeletes épület megépítése ellen több alkalommal tiltakoztak a környékbéliek, akik attól tartanak, hogy az amúgy is jelentősen beépített környék még zsúfoltabbá válik.

{K1}

Móra Ákos elmondta, hogy a török üzletember 2017-ben azért vásárolta meg az Állomás téren levő üresen álló, valamikori parkot, mert a városrendezési tervben az szerepelt, hogy beépíthető. Azóta minden szükséges engedélyt beszereztek, nyolc alkalommal módosították az eredeti tervet, figyelembe véve a városháza építészeinek javaslatát.  Ennek értelmében

a csaknem háromezren négyzetméteres magánterületből csupán 900 négyzetmétert építenek be, felfele terjeszkednek, hogy minél több szabad terület megmaradjon járdának, padoknak.

{K2}

A terv értelmében az épület alagsorában minden lakrész és kereskedelmi helyiség számára parkolót alakítanak ki. 

Az önkormányzati képviselők többségi szavazattal elfogadták az Állomás-térre vonatkozó övezeti városrendezési tervet, amely tartalmazza a többszintes épületet. Ez azt jelenti, hogy a befektető kérheti az építkezési engedélyt, és elindíthatja a munkálatokat.