Közel egy lejjel emelték a szemétszállítás díját Gyergyószentmiklóson

Barabás Orsolya 2019. december 19., 19:02

Jövő évtől tonnánként 80 lejt kell fizetni a hulladéklerakásért. Ezt a pluszköltséget a lakosság is megérzi, a gyergyószentmiklósi önkormányzati képviselő-testület csütörtök délutáni ülésén jóváhagyta a szemétszállítás díjának növelését.

Többet kell fizetni jövőre a szemétszállításért Gyergyószentmiklóson Fotó: Pethő Melánia

Több változást vezet be a hulladékszállítással foglalkozó vállalat Gyergyószentmiklóson, ezeket az elképzeléseket a helyi önkormányzati képviselők is támogatták. A cél az lenne, hogy az ott élők megszokják, hogy szelektíven gyűjtik a hulladékot. Ebben az esetben a szemétszállítás díja csökkenhetne. Egyelőre azonban az áremelést hagyták jóvá:

2020 januárjától az eddigi 6,77 lej helyett 7,64 lejt kell a magánszemélyeknek fizetniük havonta. A jogi személyek számára ez a szolgáltatás 116,06 lejbe kerül köbméterenként.

Lehetőség lesz arra, hogy a magánszemélyek további 7,64 lej ellenében 120 literes zsákot kérjenek, ha nem fér bele az összegyűlt szemét a 120 literes kukába. Ugyanennyibe kerül a lebomló hulladék számára igényelhető zsák.

Fotó: Barabás Orsolya

Az RDE Hargita Kft. hamarosan tájékoztató kampányt indít, amelyben a szelektív hulladékgyűjtési lehetőségeket ismerteti a gyergyószentmiklósiak számára – hangsúlyozta a tanácsülésen Nagy Zoltán, Gyergyószentmiklós polgármestere. Az elképzelések szerint a magánházban élők három különböző színű zsákot kapnak majd, amelyben külön gyűjthetik az újrahasznosítható hulladékot, a tömbházaknál lévő hulladékgyűjtőkből pedig gyakrabban elszállítják a papírt, üveget, műanyagot stb., hogy a lakók ne kelljen a háztartási szemét közé dobják ezeket.

{A}

Változások várhatóak a hőenergia és meleg víz mérése kapcsán is, az ezzel kapcsolatos határozat-tervezetet azonban félórányi vita után levették napirendről, hogy tovább egyeztessen a szolgáltató és a képviselő-testület ebben a kérdésben.