Hatszáz sertést fuvarozó szállítmányt fordítottak vissza Kovászna megyéből

Bíró Blanka 2019. december 19., 17:48

Nem engedtek be Kovászna megyébe egy közel hatszáz élő sertést fuvarozó szállítmányt, amely olyan térségből érkezett, ahol fennáll még mindig az afrikai sertéspestis fertőzés gyanúja.

Zajlanak a fokozott ellenőrzések Háromszéken is a sertéspestis megelőzése érdekében. Képünk illusztráció Fotó: Barabás Ákos

Sikó-Barabási Sándor, a Kovászna Megyei Állategészségügyi és Közegészségügyi Igazgatóság vezetője arról tájékoztat, hogy tíz napja kezdődött el a fokozott ellenőrzés a megyében, és máris több mint 93 ezer lejre róttak ki büntetést.

Az utakon a rendőrséggel karöltve vizsgálódtak, összesen 150 szállítmányt állítottak meg, és 11 esetben találtak kirívó rendellenességeket, ezekért összesen 21 ezer lej bírságot róttak ki.

Az ellenőrök többek között azért bírságoltak, mert a járműveket nem fertőtlenítették megfelelően, nem egyezett a dokumentumokban feltüntetett szállítmány a valósággal, illetve az állatok szállítására kiállított iratok hiányosak voltak. A közúti ellenőrzés során szúrták ki, hogy hatszáz sertést próbáltak bevinni Kovászna megyébe, olyan térségből, ahol még mindig fennáll az afrikai sertéspestis fertőzés gyanúja, így a szállítmányt visszafordították.

{A}

Az élelmiszerek szállítása sem zajlik előírásosan, ez esetben is voltak gondok a járművek állapotával, a kísérő dokumentumokkal, a hőmérséklettel, a tárolással és a címkézéssel. Előfordult, hogy a fagyasztott élelmiszerek csomagolása elszakadt, vagy kiírták a termékre, hogy friss juhtúró, közben az tehéntejből készült. A hiányosságok miatt 40 kilogramm élelmiszert elkoboztak, 12 bírságot róttak ki összesen 71 ezer lej értékben. Az ellenőrzések folytatódnak, a hétvégeken és a hivatalos ünnepnapokon is – hívja fel a figyelmet Sikó-Barabási Sándor.