Elkezdik jövőben a Székely Nemzeti Múzeum felújítását

Bíró Blanka 2019. december 20., 22:00

Nem fogad már látogatókat sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum január 1-jétől, mivel a Kós Károly tervezte épületegyüttesben jövő évben elkezdődik a felújítás.

A Székely Nemzeti Múzeum. Archív Fotó: Kocsis B. János

Vargha Mihály, a közgyűjtemény igazgatója portálunknak elmondta, a költözés tulajdonképpen már egy éve zajlik, ám az állandó kiállítások elmozdítását az utolsó pillanatra időzítették, hogy minél tovább tartani tudják a kapcsolatot a látogatókkal.

„Eddig az állandó kiállításokhoz nem nyúltunk, ám januárban elkezdjük ezek lebontását, minden erőnket arra fordítjuk, hogy március végéig az épületben maradt tárgyainkat is elszállítsuk” – mondta az igazgató. 

A felújítás alatt a múzeum a Lábas Ház emeletén működik majd: kiállításokat, könyvbemutatókat, kamarazene-koncertek sorozatát szervezik, sőt a Szent György Napok alatt is aktívak lesznek

– ígéri a múzeum vezetősége.

{A}

Mint ismeretes a Regionális Operatív program keretében 22 millió lejt, azaz 4,8 millió eurót fordíthatnak a Székely Nemzeti Múzeum felújítására. Az uniós projekt finanszírozási szerződését 2017 tavaszán írta alá a fenntartó Kovászna Megye Tanácsa. megyei önkormányzat. A teljes felújítás, a berendezéssel együtt hétmillió euróba kerülne, ám egyelőre az infrastruktúra megerősítésére kértek és kaptak pénzt. Az elképzelés szerint, amire a munkálatokat befejezik, Székelyföld legkorszerűbb múzeuma lesz a sepsiszentgyörgyi.